Pšenica špaldová

Pšenica špaldováZrno špaldy obsahuje 60% sacharidov, 16% bielkovín, cca. 2% tukov, 2% minerálnych látok a skoro 2% vlákniny.

Bielkoviny majú vyššie zastúpenie esenciálnych aminokyselín, najmä fenylalanín a tryptofán.
Cení sa jej ľahká stráviteľnosť, jemne oriešková chuť, vysoká nutričná hodnota – vysoký obsah vlákniny a sacharidov, vitamínov (najmä thiamínu B1, riboflavínu B2, niacínu), minerálnych látok (vyšší obsah horčíku, draslíku, síry), nenasýtených mastných kyselín, nízky obsah tuku, obsahuje pomerne veľa lepku. Zaujímavý je obsah b-karoténu a tiokyanátu, ktorý pôsobí regeneračne na telové bunky a chráni proti infekciám. Má pozitívne účinky na stimuláciu imunitného systému, používa sa pri liečbe niektorých alergií.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pridaj komentár