Tuky

Vďaka veľkému množstvu informácii o tuku, majú ľudia tendenciu jedlá obsahujúce tuk považovať za zlé. Tuk je v rozumnom množstve potrebnou látkou, pretože:

  • je zdrojom energie pre svaly, srdce a je súčasťou všetkých bunkových membránOlivový olej
  • umožňuje cirkuláciu, uchovávanie a absorpciu vitamínov rozpustných v tukoch: A, D, E a K
  • obklopuje dôležité životné orgány a chráni ich
  • je dôležitý pre termoreguláciu
  • niektoré druhy zásobujú telo esenciálnymi mastnými kyselinami (kys. linolenová), ktorú si telo nedokáže vytvoriť, ale musí ju prijať z potravy
  • robí jedlo chutným a dodáva mu arómu

Lipoproteíny:
Lipoproteíny sú častice zložené z bielkovín, ktoré na sebe naviažu tuk alebo cholesterol a nesú ho krvným obehom. Vzájomný pomer medzi tukmi a bielkovinami určuje hustotu častíc – podľa toho sa tiež rozlišujú: VLDL, LDL a HDL.

Cholesterol
Cholesterol je látka tukovej povahy, ktorá je prirodzenou súčasťou buniek ľudského tela. Nájdeme ho v potravinách živočíšneho pôvodu.

Vnútorný cholesterol – cholesterol, ktorý je súčasťou buniek ľudského tela. Je prenášaný krvným obehom. Organizmus si vytvára cholesterol sám, ale tiež je vstrebávaný z jedla.
Vonkajší cholesterol – nájdeme v potravinách živočíšneho pôvodu.

HDL cholesterol – (komplex vysokej hustoty [High Density Lipoproteins]) – takzvaný “dobrý” cholesterol, vyrovnáva totiž škodlivý efekt ostatných a znižuje zdravotné riziká.
LDL cholesterol – (komplex o nízkej hustoty [Low Density Lipoproteins]) – “zlý”, pretože jeho vysoká koncentrácia zvyšuje riziko aterosklerózy a srdcovo-cievnych ochorení.

Cholesterol sa normálne vyskytuje v ľudskom tele a tiež ho dokáže samé vytvárať. Jeho zvýšené množstvo môže byť rizikovým faktorom srdcovo-cievnych ochorení. Pri prebytku cholesterolu v našom krvnom obehu dochádza k jeho ukladanie v tepnách a vzniku aterosklerózy. Môže dôjsť až k upchatiu cievy a vzniku infarktu myokardu či mozgovej mŕtvice. Potraviny s vyšším obsahom nasýtených tukov a cholesterolu sa samozrejme uplatňujú pri zvýšení hodnoty cholesterolu v krvi. Veľa cholesterolu obsahujú žĺtky, vnútornosti, niektoré morské plody (garnáty), mäso.