Vlašské orechy

Vlašský orechVlašské orechy sú dobrým zdrojom vitamínu B1, B2, B3 (niacínu), B6, E a sú bohaté na fosfor, draslík a horčík. Zo stopových prvkov obsahujú zinok – viac ako ryby alebo mäso, ďalej železo, selén, meď a mangán.

Vitamín B1 alebo tiamín je potrebný na fungovanie srdca a na rovnováhu nervovej sústavy. Vitamín B6 (pyridoxín) sa stará o správne fungovanie mozgu a tvorbu červených krviniek. Vitamín E, ktorý vlašské orechy obsahujú, spomaľuje starnutie buniek, odstraňuje únavu, znižuje krvný tlak, riziko vzniku infarktu a mozgovej porážky. Zinok je dôležitý pre imunitný systém a hojenie rán. Vysoký obsah medi je dôležitý pre vstrebávanie železa v črevách a pri prevencii chudokrvnosti. Ďalším dôležitým stopovým prvkom vo vlašských orechoch je mangán, ktorý podporuje plodnosť u oboch pohlaví.

Obsah tukov vlašského orecha, ktorých je v ňom až 70%, tvoria zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny (napr. alfa-linolenová kyselina), ktoré pôsobia hlavne proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Okrem toho aminokyselina L-arginín podporuje spaľovanie telesného tuku, urýchľuje hojenie rôznych rán a má priaznivý vplyv aj na mužskú potenciu. Odborníci odporúčajú zjesť denne aspoň päť orechov. Ľudia so zvýšeným cholesterolom by ich mali zjesť aspoň desať.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pridaj komentár