Vlašské orechy

Vlašský orechVlašské orechy sú dobrým zdrojom vitamínu B1, B2, B3 (niacínu), B6, E a sú bohaté na fosfor, draslík a horčík. Zo stopových prvkov obsahujú zinok – viac ako ryby alebo mäso, ďalej železo, selén, meď a mangán.

Vitamín B1 alebo tiamín je potrebný na fungovanie srdca a na rovnováhu nervovej sústavy. Vitamín B6 (pyridoxín) sa stará o správne fungovanie mozgu a tvorbu červených krviniek. Vitamín E, ktorý vlašské orechy obsahujú, spomaľuje starnutie buniek, odstraňuje únavu, znižuje krvný tlak, riziko vzniku infarktu a mozgovej porážky. Zinok je dôležitý pre imunitný systém a hojenie rán. Vysoký obsah medi je dôležitý pre vstrebávanie železa v črevách a pri prevencii chudokrvnosti. Ďalším dôležitým stopovým prvkom vo vlašských orechoch je mangán, ktorý podporuje plodnosť u oboch pohlaví.

Obsah tukov vlašského orecha, ktorých je v ňom až 70%, tvoria zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny (napr. alfa-linolenová kyselina), ktoré pôsobia hlavne proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Okrem toho aminokyselina L-arginín podporuje spaľovanie telesného tuku, urýchľuje hojenie rôznych rán a má priaznivý vplyv aj na mužskú potenciu. Odborníci odporúčajú zjesť denne aspoň päť orechov. Ľudia so zvýšeným cholesterolom by ich mali zjesť aspoň desať.



Pridaj komentár