Fytochemikálie

Fytochemikálie sú chemické zlúčeniny získané z rastlín pre ich liečebné účinky. Jedným z najvýznamnejších účinkov fytochemikálií je antioxidačná ochrana proti pôsobeniu voľných radikálov. Chránia vaše bunky pred nádorovým procesom, podporujú imunitný systém alebo tvoria ochranný štít vašich génov.

Zdroje:
paradajky, jablká, marhule – a vlastne akéhokoľvek ovocie a zelenina

Nezdroje:
rezeň, tlačenka, klobása, tvaroh, saláma, paštéta, vajce, smotana, zmrzlina, palacinky, mlieko

Zoznam fytochemikálií
alylsufidy, ajoén, alicín, antokyaníny, antokyanidíny, astaxantín, flavonoidy (tangeretín, nobiletín), ftalidy, gingeroly, diarylhaptanoidy, glukaráty, glukozinoláty (izotiokyanáty, sulforan), indol-3-karbinol, izoflavonoidy (genisteín, daidzeín), kapsaicín, karnozol, urzolová kyselina, karotenoidy (luteín, zeaxantín, beta-kryptoxantín), katechíny (epikatechín galát, epigalokatechín galát, kumaríny, laktóny, kurkumín, kyselina elagová, kyselina chlorogénna, kyselina kumarová, lignany, limonoidy, lykopén, monoterpény, terpény, proteázové inhibítory, quercetín (flavonoid), selénové zlúčeniny, sulforafan, terpenoidy, trans-resveratrol (flavonoid).

Pridaj komentár