Zelenina

Zelenina sú jedlé časti kultúrnych rastlín, ktoré sa používajú v čerstvom stave, alebo po kuchynskej úprave. Jej chemické zloženie závisí od druhu, zrelosti, pôdy a klimatických podmienok. Zelenina je ochrannou potravinou – je veľmi dôležitá pre náš organizmus. Je nevyhnutnou súčasťou našej stravy pre obsah vitamínov, minerálnych látok a vody (60-90%). V porovnaní s ovocím má nižšiu energetickú hodnotua menej cukrov.
Zato však obsahuje vitamíny C, skupiny B, karotén, minerálne látky – K, Ca, Fe, P, farebné látky – chlorofyl, karotén, modré a fialové antokiány, žlté flavíny, látky s fyziologickým účinkom, ktoré sa zúčastňujú na fyziologických procesoch v tele – alkaloidy, triesloviny, glykozidy, hormóny a enzýmy. Obsahuje vlákninu.

Môže obsahovať asrdce-zeleninovej látky, ktoré pôsobia negatívne napr. kyselina šťavelová, ktorá viaže vápnik a tým spôsobuje znižovanie vápnika v tele, solanín, cudzorodé látky (reziduá), ktoré vznikajú po chemickom ošetrení (potreky).

Medzi zeleninu napr. patrí:
Artičoka, Baklažán, Brokolica, Cesnak, Cibuľa, Cícer, Cuketa, Cvikla, Dyňa, Fazuľa, Hrach, Chren, Kaleráb, Kapusta, Karfiol, Kukurica, Mangold, Melón, Mrkva, Paprika, Paradajka, Paštrnák, Patizón, Pažítka, Petržlen, Pór, Rebarbora, Reďkev, Reďkovka, Sója, Šalát, Šošovica, Špargľa, Špenát, Tekvica, Uhorka, Zeler.

Foto: © Suat Eman

Pridaj komentár