Selén
Selén je nepostrádateľný pre telo ako antioxidant (chemická látka, ktorej prítomnosť v tele brzdí proces starnutia). Bez selénu by ľudský organizmus nerástol a nerozmnožoval sa, pečeň by neplnila svoju funkciu a netvorili by sa ani dôležité hormóny. Nedávno vedci zistili, že selén je nevyhnutný pre tvorbu aktívnej formy hormónu štítnej žľazy, pre zdravú pokožku a vlasy a pre zachovanie normálneho zraku. Spolu s vitamínom E bráni vzniku rakoviny, ktorú spôsobujú peroxidy a superoxidy vodíka. A tiež spolu s vitamínom E minimalizuje účinky olova a kadmia. Podporuje liečbu chorôb ako skleróza multiplex, obehové choroby, svalová distrofia, (porucha vo výžive), reuma a pri sexuálnej impotencií orgánového pôvodu. Funkcie v organizme: Jeho nedostatok môže v tele zapríčiniť poškodenie kostných svalov a svalu srdca. Človek je náchylnejší ku chorobám, rýchlejšie starne a znižuje sa pohlavná potencia. Medzi ďalšie antioxidanty patri vitamín E, ktorý dokáže z časti nahradiť deficit selénu. Predávkovanie sa selénom bežnou potravou nie je možné. Niektoré výskumy tvrdia, že nadmerné užívanie tohto minerálu je toxické, iné naopak dokázali u zvierat protirakovinný účinok. Príznaky nedostatku: Príznaky nadbytku: Zdroje: Selén sa nachádza v pôde a v kameňoch, kumuluje sa v rastlinách a nimi vstupuje do potravinového reťazca. Selén je prítomný vo väčšine potravín a jeho bohatými zdrojmi sú orechy (najmä brazílske orechy), ryby a iné produkty rybolovu, vnútornosti (obličky, pečeň) a mäso. Selén je aj v obilninách, zelenine, v pšeničných klíčkoch, cibuli, semenách, rajčinách, brokolici, v citrusových plodoch, avokáde, šošovici a celozrnných obilninách. Jeho obsah však kolíše podľa pôdy, na ktorej sa dopestovali. Európska pôda, v porovnaní s americkou, kanadskou a čínskou, je na selén pomerne chudobná. |
|