|
Ako názov napovedá, nebudem písať o počítačoch. Zistil som, že mnoho ľudí (drvivá väčšina) má nesprávne informácie o vegetariánstve, čo je ako predpokladám aj jeden z dôvodov, prečo je málo vegetariánov alebo prečo niektorí vegetariáni nevydržia.
Takže o čo mi teraz pôjde: Posnažím sa vyčerpávajúco objasniť pôsobenie vegetariánstva, alebo rozdiely medzi vegetariánstvom a mäsožravstvom (všežravstvom), na všetky úrovne ľudskej bytosti. Dúfam, že nič nevynechám.
Objasnenie bude v týchto úrovniach:
1. Hmotná
2. Energetická
3. Myšlienková
4. Karmická
5. Ekologická
Bez ďalších obkecov prejdem na vec.
1. Hmotná úroveň (Fyziologická)
Mäso je veľmi ťažko stráviteľné, jeho strávenie trvá 4-8 hodín. Na porovnanie: jablko 20-30min, banán 30-50min, zelenina 1-1,5hod, obiloviny a strukoviny do 2hod.
Za tých od asi 4 až 5-tich hodín sa ale začína potrava, ktorá je ešte v žalúdku, alebo tenkom čreve kaziť, hniť a podobne nepekne veci.
Môžete si to vyskúšať sami. Keď si dáte k jedlu nejaký šialený mix všetkého zo všetkým, a nemusí tam ani byť mäso, bude sa to tráviť dlho, a to čo z vás vyjde na záchode bude riadne smrdieť. Úplne prehnité.
Mäsožravci vo zvieracej ríši, majú krátky zažívací trakt, tak aby sa mäso dostalo z čriev do 4-8 hodín, ale tak aby sa vyťažilo z potravy čo najviac v krátkom čase.
Hovorí sa, že v mäse sú dôležité bielkoviny. Sú. Je to pravda. Ale sú tak komplexné, aby ich mohlo telo spracovať, musí ich najprv pracne rozložiť a potom znovu zložiť. Dvojnásobná práca.
Ďalej sa hovorí, že mäso obsahuje nejaké veľmi dôležité, nenahraditeľné, vitamíny. Nuž obsahuje, ale nič nenahraditeľné rastlinnou stravou. Všetky vitamíny aj minerály sú získateľné z rastlinnej stravy, alebo presnejšie z vegetariánskej stravy, pretože vegáni (nejedia ani mlieko) to majú trochu ťažšie, ak nevedia zohnať morské riasy.
Môžete si spomenúť aké ťažké je mäso. Keď si dáte dobrú porciu mäsíčka, všimnite si, čo sa deje. Cítite sa latentne, unavene, ťažko. Všetka dostupná energia je použitá na strávenie mäsa. Najskôr až po hodine ste schopný niečo urobiť, tzn. keď začne z trávenia vznikať nejaká energia. Nie je to len moja skúsenosť.
To že vegetarián je fyzicky slabší je popularistický blud. Osobne poznám mnoho celoživotných vegetariánov, ktorí nijak slabo nevyzerajú, a od normálnych nevegetariánov ich podľa výzoru a sily neodlíšite. Dokonca poznám jedného, ktorý bol prijatý do vesmírneho programu ako jeden z ôsmich z celého Slovenska.
Odporúčam prečítať si tento článok. Sú to výťahy z výsledkov populačných štúdií, zameraných na vegetariánstvo.
Napr.:
Key T., Thorogood M, Appleby P., Burr M.: Dietary habits and mortality in 11 000 vegetarians and health conscious people: results of a 17 year follow up. IN: British Medical Journal 1996,313,775-9
Rozsáhlá, 17 let trvající studie na 11 tisících lidech, z toho 4500 vegetariánu, ostatní sa zpusobem výživy blízkým vegetariánství. Sledovány príčiny úmrtí jednotlivých skupin lidí podle výživových zvyklostí. Po 17 letech sledování konstatována podstatne nižší úmrtnost u celé sledované skupiny v porovnání s ostatní populací.
Imperial Cancer Research Fund, Cancer Epidemiology Unit, Radcliffe Infirmary, Oxford OX2 6HE Department of Public Health and Policy, London School of Hygiene and Tropical Medicine, London WCE 7HT
2. Energetická (éterická) úroveň.
Mäso má nízku a ťažkú vibráciu. Je to logické, pretože keď odíde vedomie (zvieracie, alebo ľudské) z tela, nemá už čo tú telesnú energiu živiť a tak začne klesať.
Ten kto teda prijíma stravu s nízkou energiou, tak automaticky prijíma a vstrebáva túto energiu.
Energia s nízkou vibráciou znižuje energetickú pohodu človeka a tak spôsobuje slabosť, nespokojnosť, agresivitu atď. Pri dlhodobom pôsobení nízkych energií sa telo a štruktúra aury oslabuje a zvyšuje pravdepodobnosť chorôb.
3. Myšlienková (informačná) úroveň
Zviera, rovnako ako každá živá bytosť, má strach zo smrti a bolesti, takže keď zomiera sa tieto silné informácie usadia v tele.
Tieto strachy sú ešte podporené tým, že ako je už dokázané, zvieratá majú takzvaný „šiesty“ zmysel, a o svojej prichádzajúcej smrti a bolesti vedia dlho dopredu. Preto je v okamihu smrti v mäse už riadna pálka tejto informácie.
Ten kto konzumuje takéto mäso, prijíma aj tieto strachy, ktoré mu potom spôsobujú myšlienkový nepokoj, neopodstatnené strachy, nerozhodnosť…
Predstavte si, že niekto zomrie, alebo je nejaká mŕtvola v izbe. Cela izba je naplnená mŕtvolnou atmosférou a nepoznám človeka, na ktorého by to nevplývalo. Je to tá informácia, ktorá to spôsobuje, pretože energia je už veľmi malá, ale informácia sa s časom nezmenšuje.
Rovnaký prípad nastane keby tam nebola mŕtvola človeka, ale napr. kravy. Aj mŕtvola zvieraťa ma v sebe tú istú informáciu.
Keď niekto rozkrája ľudskú mŕtvolu a dá si ju do mrazáku, tak ho nazývame duševne chorým. Ale keď tam človek má mŕtvolu zvieraťa tak to je v pohode.
Mŕtvolná informácia je veľmi nákazlivá. Ak ste v tej miestnosti aj len na minútku, máte pokazenú náladu na celý deň. A rovnako sa tá informácia prenáša na potraviny v mrazáku.
4. Karmická úroveň
Karma je zákon akcie a reakcie, príčiny a následku. Nezávisí na tom, či v ňu niekto verí a preto rozoberiem aj túto jednoduchú úroveň.
Vo svete existuje pravidlo „ako sa do hory volá, tak sa z nej ozýva“. Tak ako sa vy budete chovať k druhým, tak sa budú oni správať k tebe. Čo ty vykonáš dobre či zle, vráti sa ti to. A pod.
Tým, že si niekto kúpi mäso z mrazáku v obchode, vyjadrí, že mäso je tovar, ktorý je žiadaný. A preto je to podľa mňa priame podporovanie zabíjania a utrpenia. Toto sa musí vrátiť. Často sa to začne vracať už v tomto živote, ale nemusí, môže sa to prejaviť až v ďalšom živote.
Zviera pred smrťou zažíva nesmierny smrteľný strach. A videli ste niekto ako spracovávajú kravy? Najprv im strelia do hlavy, ale vtedy ešte nie je mŕtva, pretože ak by to nechali až kým zomrie, začal by sa mŕtvolný rozklad a začali by sa tvoriť mŕtvolné jedy. Ono sa to všetko počas spracovania deje, ale v menšej forme, ak zviera pri tom žije.
Kravu potom zavesia a veľkou pílou rozrežú brucho. Zviera ešte vníma, pretože strašne bolestivo plače. Ak ste ešte nepočuli smrteľný nárek kravy, ktorú rezu tak vám pošlem celý film, ak sa chcete o tom presvedčiť.
Nechajú vytiecť krv a odrežú hlavu. Až vtedy prestane nariekať.
Ak si myslite že sa vás to netýka tak sa hrozne mýlite. Ak toto podporujete, tak sa vám to vráti. Potom budete nariekať vy.
5. Ekologický pohľad
Síce to nie je úroveň ľudskej bytosti, ale veľmi dôležitý pohľad. Výťah z http://www.vegetarian.cz/ostatni/eko.html
Dobytok spotrebuje ročne 38% celosvetovej produkcie obilnín.
V USA sa pestuje ovocie a zelenina na 9 miliónoch akrov, zatiaľčo rozloha pôdy v USA, na ktorej sa produkuje seno pre dobytok, je 56 miliónov akrov.
2 hektáre pôdy uživí:
1 človeka konzumujúceho mäsitú stravu
14 vegetariánov (ktorí jedia aj mliečne výrobky a vajíčka)
50 vegánov (jedia len rastlinnú stravu)
Teraz je na vás ako sa rozhodnete.
Všetci ľudia na svete sú slobodne mysliace bytosti s slobodou rozhodovania, ale všetci zároveň nesú dôsledky svojich činov.
Zdroj: www.kyberia.sk (Jay)
|