Aminokyseliny

Aminokyseliny (aminokarboxylové kyseliny) sú organické zlúčeniny. Aminokyseliny sú stavebnými jednotkami bielkovín.

Esenciálne aminokyseliny si telo nevie samo syntetizovať, musí ich získavať z potravy. Pre človeka sú esenciálne valín, leucín, izoleucín, fenylalanín, tryptofán, lyzín, metionín a treonín.

Semiesenciálne aminokyseliny: tyrozín.

Neesenciálne aminokyseliny (telo si vie vytvoriť samo):
arginín, alanín, asparagín, cysteín, cystín, citrulín, dimetylglycín, kyselina asparágová, kyselina glutámová, glycín, histidín, prolín, glutamín, serín, kyselina gama-aminobutyrová (GABA), ornitín, taurín.

Fenylalanín

Fenylalanín (Phe) je esenciálna aminokyselina, ktorá môže byť premenená na aminokyselinu tyrozín, ktorá sa ľahšie premieňa na dva neurotransmitéry: dopamín a noradrenalín. Funkcie: má silný účinok na CNS (centrálna nervovová sústava) ovplyvňuje náladu tlmí bolesť podporuje pamäť, učenie potláča chuť

Fenylalanín

Fenylalanín (Phe) je esenciálna aminokyselina, ktorá môže byť premenená na aminokyselinu tyrozín, ktorá sa ľahšie premieňa na dva neurotransmitéry: dopamín a noradrenalín. Funkcie: má silný účinok na CNS (centrálna nervovová sústava) ovplyvňuje náladu tlmí bolesť podporuje pamäť, učenie potláča chuť