Vitamín E

Vitamín E

Vitamín E (tokoferol) sa považuje za účinný antioxidant. Ovplyvňuje tvorbu červených krvinek, zúčastňuje sa obnovy a rastu svalovej hmoty a ďalších tkanív. Je dôležitý pre prevenciu samovoľných potratov, má účinok na plodnosť a potenciu. Podporuje činnosť pohlavných žliaz. Spomaľuje proces starnutia buniek a tkanív preto sa pridáva do kozmetických prípravkov, ďalej má močopudné účinky čím…

Vitamín A

Vitamín A

Vitamín A je rozpustný v tukoch. K jeho vstrebaniu z tráviacej trubice sú nevyhnutné tuky a minerály. Vyskytuje sa v dvoch formách: jedna je aktívna, ktorá sa volá retinol (nachadzá sa v potravinách zvieracieho pôvodu), druhou je provitamín A, ktorý poznáte ako karotén (môžeme ho nájsť v potravinách rastlinného aj živočíšneho pôvodu). Telo by bez…

Vitamín D

Vitamín D

Vitamín D (kalciferol) – spevňuje kosti pretože podporuje ukladanie vápnika a horčíka v kostiach. Tvorí sa ožiarením pokožky ÚV lúčmi. To znamená, že ho môžme ľahko získať, keď vyjdeme na slnko. Nedostatok spôsobuje zakrivenie chrbtice najmä v mladom organizme. Zdroje: rybí tuk (predovšetkým makrela a tuniak), slnko, žĺtky, mlieko a maslo,

Vitamín K

Vitamín K

Vitamín K (metylnaftochinon, koagulačný vitamín) – upravuje zrážanlivosť krvi, umožňuje tvorbu protrombínu v pečeni, čím zabraňuje vykrvácaniu. Podporuje správnu funkciu pečene a dlhovekosť. Preventívne pôsobí proti rednutiu kostí (osteoporóze). Vitamín K sa varením nestráca, ale fritovanie a vyprážanie ochudobňuje potraviny o vitamín K. Nedostatok: Nedostatok tohoto dôležitého vitamínu sa prejavuje krvácaním ďasien či dlhším krvácaním…

Koniec obsahu

Koniec obsahu