Kukurica

Kukurica

Kukurica obsahuje: škrob (70%), bielkoviny (15%), tuky (10%), celulózu (5%). Kukurica obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, provitamín A (karotén) a vitamín E. Z minerálnych látok v nej prevláda fosfor, draslík, vápnik a horčík, ktorý pomáha znižovať stres. Zo stopových prvkov stojí za povšimnutie mangán, meď, nikel, molybdén, jód, selén a nechýba ani železo a …

Pohánka

Pohánka

Pohánka je veľmi hodnotnou súčasťou ľudskej výživy. Pohánka obsahuje 12-15 % bielkovín, priaznivé je aj zloženie aminokyselín. Obsahuje bioflavonoidy, je dôležitým zdrojom zinku, medi, selénu, mangánu a iných stopových prvkov. Z vitamínov sú v plodoch pohánky zastúpené predovšetkým vitamíny B1 (tiamín), B2 (riboflavín), niacín, E a C. Rutín (vitamín P), ktorý pôsobí blahodarne na cievy,…

Proso

Proso

Proso (Panicum miliaceum L.) je z obilnín je najbohatšie na minerálne látky. Proso bolo jednou z hlavných obilnín Slovanov, ktorí ho konzumovali v podobe výživných kaší, placiek a polievok. Má vysoký obsah fluóru a kyseliny kremičitej, obsahuje aj horčík, draslík, fosfor a železo. Proso neobsahuje lepok, obsahuje veľa leucínu, izoleucínu, fenylalanínu, valínu. Obsah minerálnych látok…

Raž

Raž

Raž siata (Secale cereale). Nutričná hodnota raže je veľmi vysoká. Raž obsahuje asi 70% sacharidov, 9-15 % bielkovín, 1,5 % tuku, vlákninu a veľa minerálnych prvkov (draslík, fosfor, železo, síru, fluór atď.) Celozrnná ražná múka blahodarne pôsobí na činnosť čriev, proti zápche, hemoroidom, nádorom. Raž je veľmi vhodná na naklíčovanie. Naklíčené zrnká majú v porovnaní…

Ryža

Ryža

Ryža je bohatá na škrob, obsahuje menšie množstvo bielkovín, ale ich biologická hodnota  je veľmi vysoká. Ryža obsahuje jednoduché aj zložené sacharidy. Jednoduché sacharidy zahŕňajú glukózu, fruktózu a laktózu. Zo zložených sacharidov je to škrob (85% hmotnosti ryžového zrna). Ryža má nízky obsah tukov, neobsahuje cholesterol. Kyselina linolová, ktorú si telo nevie samo syntetizovať,  tvorí…

Pšenica – Kamut

Pšenica – Kamut

Pšenica Kamut bola prvýkrát znovu objavená v egyptskej pyramíde v Dashare v roku 1949. Je veľmi cenená pre vysoký obsah selénu. Obsahuje o 30% viac bielkovín, minerálov a stopových prvkov ako bežná pšenica. Je to najmenej alergizujúca potravina, ktorú môžete použiť ako prílohu, na výrobu chleba, alebo nápojov. Kamut (pšenica faraónov) posilňuje imunitný systém a…

Jačmeň

Jačmeň

Jačmeň siaty (Hordeum vulgare) je predovšetkým zdrojom sacharidov (75 – 85%) a bielkovín (11 – 13%), v menšej miere obsahuje tuky (2 – 3%). Okrem základných látok je zdrojom vitamínov skupiny B a E a minerálnych látok. Pre nízky obsah lepku nie je veľmi vhodný na pečenie chleba. Vďaka vysokému obsahu vitamínu B5 chráni pred…

Ovos a ovsené vločky

Ovos a ovsené vločky

Ovos a ovsené vločky majú z obilnín najvyšší podiel tukov a bielkovín. Obsahujú vitamíny skupiny B, vitamín E, jód, selén, železo, horčík, fenolové kyseliny, minerálne látky, stopové prvky a vlákninu. Podporujú metabolizmus, stabilitu glykémie, a sexuálny apetít. Znižujú koncentráciu LDL (tzv. zlého) cholesterolu, znižujú vysoký krvný tlak, pôsobia preventívne proti rakovine. Vysoký obsah jódu priaznivo…

Pšenica

Pšenica

Pšenica siata (Triticum aestivum) je najdôležitejšia chlebová obilnina s vysokým podielom bielkovín a kvalitného lepku. Celé zrno obsahuje mnoho vitamínov (skupina B, najmä thiamin) a minerálnych látok (vápnik, železo, fosfor), najmä v obalovej vrstve a klíčku. Klíčky sú zdrojom biologicky vysoko hodnotných látok a obsahujú všetky vitamíny skupiny B, vitamíny A, C, D a E….

Pšenica špaldová

Pšenica špaldová

Zrno špaldy obsahuje 60% sacharidov, 16% bielkovín, cca. 2% tukov, 2% minerálnych látok a skoro 2% vlákniny. Bielkoviny majú vyššie zastúpenie esenciálnych aminokyselín, najmä fenylalanín a tryptofán. Cení sa jej ľahká stráviteľnosť, jemne oriešková chuť, vysoká nutričná hodnota – vysoký obsah vlákniny a sacharidov, vitamínov (najmä thiamínu B1, riboflavínu B2, niacínu), minerálnych látok (vyšší obsah…

Koniec obsahu

Koniec obsahu