Obilniny

  • Kukurica

    Kukurica obsahuje: škrob (70%), bielkoviny (15%), tuky (10%), celulózu (5%). Kukurica obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, provitamín A (karotén) a vitamín E. Z minerálnych látok v nej prevláda fosfor, draslík, vápnik a horčík, ktorý pomáha znižovať stres. Zo stopových prvkov stojí za povšimnutie mangán, meď, nikel, molybdén, jód, selén a nechýba ani železo a …

  • Pohánka

    Pohánka je veľmi hodnotnou súčasťou ľudskej výživy. Pohánka obsahuje 12-15 % bielkovín, priaznivé je aj zloženie aminokyselín. Obsahuje bioflavonoidy, je dôležitým zdrojom zinku, medi, selénu, mangánu a iných stopových prvkov. Z vitamínov sú v plodoch pohánky zastúpené predovšetkým vitamíny B1 (tiamín), B2 (riboflavín), niacín, E a C. Rutín (vitamín P), ktorý pôsobí blahodarne na cievy,…

  • Proso

    Proso (Panicum miliaceum L.) je z obilnín je najbohatšie na minerálne látky. Proso bolo jednou z hlavných obilnín Slovanov, ktorí ho konzumovali v podobe výživných kaší, placiek a polievok. Má vysoký obsah fluóru a kyseliny kremičitej, obsahuje aj horčík, draslík, fosfor a železo. Proso neobsahuje lepok, obsahuje veľa leucínu, izoleucínu, fenylalanínu, valínu. Obsah minerálnych látok…

  • Raž

    Raž siata (Secale cereale). Nutričná hodnota raže je veľmi vysoká. Raž obsahuje asi 70% sacharidov, 9-15 % bielkovín, 1,5 % tuku, vlákninu a veľa minerálnych prvkov (draslík, fosfor, železo, síru, fluór atď.) Celozrnná ražná múka blahodarne pôsobí na činnosť čriev, proti zápche, hemoroidom, nádorom. Raž je veľmi vhodná na naklíčovanie. Naklíčené zrnká majú v porovnaní…

  • Ryža

    Ryža je bohatá na škrob, obsahuje menšie množstvo bielkovín, ale ich biologická hodnota  je veľmi vysoká. Ryža obsahuje jednoduché aj zložené sacharidy. Jednoduché sacharidy zahŕňajú glukózu, fruktózu a laktózu. Zo zložených sacharidov je to škrob (85% hmotnosti ryžového zrna). Ryža má nízky obsah tukov, neobsahuje cholesterol. Kyselina linolová, ktorú si telo nevie samo syntetizovať,  tvorí…

  • Pšenica – Kamut

    Pšenica Kamut bola prvýkrát znovu objavená v egyptskej pyramíde v Dashare v roku 1949. Je veľmi cenená pre vysoký obsah selénu. Obsahuje o 30% viac bielkovín, minerálov a stopových prvkov ako bežná pšenica. Je to najmenej alergizujúca potravina, ktorú môžete použiť ako prílohu, na výrobu chleba, alebo nápojov. Kamut (pšenica faraónov) posilňuje imunitný systém a…

  • Jačmeň

    Jačmeň siaty (Hordeum vulgare) je predovšetkým zdrojom sacharidov (75 – 85%) a bielkovín (11 – 13%), v menšej miere obsahuje tuky (2 – 3%). Okrem základných látok je zdrojom vitamínov skupiny B a E a minerálnych látok. Pre nízky obsah lepku nie je veľmi vhodný na pečenie chleba. Vďaka vysokému obsahu vitamínu B5 chráni pred…

  • Ovos a ovsené vločky

    Ovos a ovsené vločky majú z obilnín najvyšší podiel tukov a bielkovín. Obsahujú vitamíny skupiny B, vitamín E, jód, selén, železo, horčík, fenolové kyseliny, minerálne látky, stopové prvky a vlákninu. Podporujú metabolizmus, stabilitu glykémie, a sexuálny apetít. Znižujú koncentráciu LDL (tzv. zlého) cholesterolu, znižujú vysoký krvný tlak, pôsobia preventívne proti rakovine. Vysoký obsah jódu priaznivo…

  • Pšenica

    Pšenica siata (Triticum aestivum) je najdôležitejšia chlebová obilnina s vysokým podielom bielkovín a kvalitného lepku. Celé zrno obsahuje mnoho vitamínov (skupina B, najmä thiamin) a minerálnych látok (vápnik, železo, fosfor), najmä v obalovej vrstve a klíčku. Klíčky sú zdrojom biologicky vysoko hodnotných látok a obsahujú všetky vitamíny skupiny B, vitamíny A, C, D a E….

  • Pšenica špaldová

    Zrno špaldy obsahuje 60% sacharidov, 16% bielkovín, cca. 2% tukov, 2% minerálnych látok a skoro 2% vlákniny. Bielkoviny majú vyššie zastúpenie esenciálnych aminokyselín, najmä fenylalanín a tryptofán. Cení sa jej ľahká stráviteľnosť, jemne oriešková chuť, vysoká nutričná hodnota – vysoký obsah vlákniny a sacharidov, vitamínov (najmä thiamínu B1, riboflavínu B2, niacínu), minerálnych látok (vyšší obsah…

Koniec obsahu

Koniec obsahu