Vitamíny

Vitamín je látka, ktorú organizmus vo veľmi malých množstvách – ale zároveň nevyhnutne – potrebuje na svoju existenciu, no nedokáže si ju sám syntetizovať a musí ju teda získavať v potrave. Spolu s bielkovinami, tukmi a sacharidmi patrí k základným zložkám ľudskej potravy.

V ľudskom organizme majú vitamíny funkciu katalyzátorov biochemických reakcií. Podieľajú sa na metabolizme bielkovín, tukov a cukrov. Existuje 13 základných typov vitamínov. Ľudský organizmus si, až na niektoré výnimky, nedokáže vitamíny sám vyrobiť a preto ich musí získavať prostredníctvom stravy.

Vitamíny sa rozdeľujú do 2 základných skupín. Vitamíny rozpustné v tukoch, to sú A, D, E, K; a vitamíny rozpustné vo vode skupina vitamínov B, C, H, P.

Vitamín B10

PABA (kyselina para-aminobenzoová) patrí do skupiny vitamínov B – vitamín B10. Pomáha udržiavať zdravú pleť, nechty a vlasy. Chráni pokožku pred negatívnym vplyvom UV žiarenia. U starších ľudí podporuje návrat farby u šedivých vlasov na pôvodnú. Pozitívne pôsobí pri ochorení

Vitamín B10

PABA (kyselina para-aminobenzoová) patrí do skupiny vitamínov B – vitamín B10. Pomáha udržiavať zdravú pleť, nechty a vlasy. Chráni pokožku pred negatívnym vplyvom UV žiarenia. U starších ľudí podporuje návrat farby u šedivých vlasov na pôvodnú. Pozitívne pôsobí pri ochorení

Vitamín Bt

Vitamín Bt (L-karnitín, vitamín B20) je látka, ktorá prenáša mastné kyseliny do mitochondrií, energetických zdrojov v bunkách, ktoré mastné kyseliny premieňajú na energiu.L-karnitín je veľmi dôležitý pri dodávaní energie do mnohých telesných orgánov, ako napr. srdce, svaly, pečeň a bunky

Vitamín Bt

Vitamín Bt (L-karnitín, vitamín B20) je látka, ktorá prenáša mastné kyseliny do mitochondrií, energetických zdrojov v bunkách, ktoré mastné kyseliny premieňajú na energiu.L-karnitín je veľmi dôležitý pri dodávaní energie do mnohých telesných orgánov, ako napr. srdce, svaly, pečeň a bunky

Vitamín P

Vitamínom P sa označujú bioflavonoidy rozpustné vo vode. V rastlinách sprevádzajú vitamín C, čím zosilňujú jeho účinok. Zistilo sa, že účinnejšie je konzumovať celý pomaranč s jadrami a hrubou šupkou ako len pomarančovú šťavu. Podobne zmes vitamínu C s bioflavonoidmi

Vitamín P

Vitamínom P sa označujú bioflavonoidy rozpustné vo vode. V rastlinách sprevádzajú vitamín C, čím zosilňujú jeho účinok. Zistilo sa, že účinnejšie je konzumovať celý pomaranč s jadrami a hrubou šupkou ako len pomarančovú šťavu. Podobne zmes vitamínu C s bioflavonoidmi

Vitamín B9

Vitamín B9 (kyselina listová, kyselina pteroylglutamová, vitamín M) redukuje hladinu tzv. homocysteinu v krvi, ktorému sa pripisuje rola citlivého indikátoru rizika kardiovaskulárnych chorôb a rakoviny. Synergicky s kyselinou listovou pôsobí vitamín B12. Je dôležitý pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA

Vitamín B9

Vitamín B9 (kyselina listová, kyselina pteroylglutamová, vitamín M) redukuje hladinu tzv. homocysteinu v krvi, ktorému sa pripisuje rola citlivého indikátoru rizika kardiovaskulárnych chorôb a rakoviny. Synergicky s kyselinou listovou pôsobí vitamín B12. Je dôležitý pre tvorbu červených krviniek, syntézu DNA

Vitamín B8

Vitamín B8 (inozitol) sa vyskutuje v 9 formách, z ktorých najrozšírenejšia je myo-inozitol. Táto forma hrá významnú úlohu v membránach buniek, spolu s cholínom má lipotropný účinok na pečeň. Časť dennej potreby si človek vytvára sám v črevách pomocou mikroflóry,

Vitamín B8

Vitamín B8 (inozitol) sa vyskutuje v 9 formách, z ktorých najrozšírenejšia je myo-inozitol. Táto forma hrá významnú úlohu v membránach buniek, spolu s cholínom má lipotropný účinok na pečeň. Časť dennej potreby si človek vytvára sám v črevách pomocou mikroflóry,

Cholín

Cholín (vitamín Bp) je súčasťou chemickej látky acetylcholínu, zlúčeniny, ktorá má nezastupiteľné miesto v činnosti nervového systému a svalov. Dostatočný prívod cholínu zlepšuje schopnosť sústredenia a koncentrácie. Obmedzuje podráždenosť, náladovosť a zlepšuje odolnosť pred stresom. Redukuje cholesterol, zlepšuje prenos nervových

Cholín

Cholín (vitamín Bp) je súčasťou chemickej látky acetylcholínu, zlúčeniny, ktorá má nezastupiteľné miesto v činnosti nervového systému a svalov. Dostatočný prívod cholínu zlepšuje schopnosť sústredenia a koncentrácie. Obmedzuje podráždenosť, náladovosť a zlepšuje odolnosť pred stresom. Redukuje cholesterol, zlepšuje prenos nervových

Vitamín H

Vitamín H (biotín, vitamín B7, vitamín PABA, kyselina paraaminobenzoová) – zúčastňuje sa pri štiepení tukov na nižšie zložky. Je aj rastovým hormónom. Spolu s vitamínmi B2, B6, A a niacínom pomáha pri udržiavaní zdravej pokožky. Zabraňuje šediveniu a vypadávaniu vlasov,

Vitamín H

Vitamín H (biotín, vitamín B7, vitamín PABA, kyselina paraaminobenzoová) – zúčastňuje sa pri štiepení tukov na nižšie zložky. Je aj rastovým hormónom. Spolu s vitamínmi B2, B6, A a niacínom pomáha pri udržiavaní zdravej pokožky. Zabraňuje šediveniu a vypadávaniu vlasov,

Vitamín C

Vitamín C (kyselina askorbová) je rozpustný vo vode. Väčšina živočíchov je schopná syntetizovať vlastný vitamín C, ale človek ho musí prijímať v potrave. Zohráva rozhodujúcu úlohu pri tvorbe kolagénu a pri obnove (eventuálne liečbe) ďasien, krvných ciev, kostí a zubov.

Vitamín C

Vitamín C (kyselina askorbová) je rozpustný vo vode. Väčšina živočíchov je schopná syntetizovať vlastný vitamín C, ale človek ho musí prijímať v potrave. Zohráva rozhodujúcu úlohu pri tvorbe kolagénu a pri obnove (eventuálne liečbe) ďasien, krvných ciev, kostí a zubov.

Vitamín K

Vitamín K (metylnaftochinon, koagulačný vitamín) – upravuje zrážanlivosť krvi, umožňuje tvorbu protrombínu v pečeni, čím zabraňuje vykrvácaniu. Podporuje správnu funkciu pečene a dlhovekosť. Preventívne pôsobí proti rednutiu kostí (osteoporóze). Vitamín K sa varením nestráca, ale fritovanie a vyprážanie ochudobňuje potraviny

Vitamín K

Vitamín K (metylnaftochinon, koagulačný vitamín) – upravuje zrážanlivosť krvi, umožňuje tvorbu protrombínu v pečeni, čím zabraňuje vykrvácaniu. Podporuje správnu funkciu pečene a dlhovekosť. Preventívne pôsobí proti rednutiu kostí (osteoporóze). Vitamín K sa varením nestráca, ale fritovanie a vyprážanie ochudobňuje potraviny

Vitamín E

Vitamín E (tokoferol) sa považuje za účinný antioxidant. Ovplyvňuje tvorbu červených krvinek, zúčastňuje sa obnovy a rastu svalovej hmoty a ďalších tkanív. Je dôležitý pre prevenciu samovoľných potratov, má účinok na plodnosť a potenciu. Podporuje činnosť pohlavných žliaz. Spomaľuje proces

Vitamín E

Vitamín E (tokoferol) sa považuje za účinný antioxidant. Ovplyvňuje tvorbu červených krvinek, zúčastňuje sa obnovy a rastu svalovej hmoty a ďalších tkanív. Je dôležitý pre prevenciu samovoľných potratov, má účinok na plodnosť a potenciu. Podporuje činnosť pohlavných žliaz. Spomaľuje proces