Živiny

Sacharidy (cukry), proteíny (bielkoviny) a lipidy (tuky) označujeme ako makronutrienty (základné živiny).

Vyvážená strava by mala obsahovať 70% sacharidov, 20% tukov a 10% bielkovín.

Bór

Bór podobne ako kremík viaže vápnik. Na rozdiel od kremíka, ktorý pomáha tvoreniu kostí cestou viazania vápnika, bór zabraňuje vápniku unikať z krvi, a tak kosti odvápniť – dekalcifikovať. Táto vlastnosť bóru je dôležitá najmä v staršom veku, hlavne u

Bór

Bór podobne ako kremík viaže vápnik. Na rozdiel od kremíka, ktorý pomáha tvoreniu kostí cestou viazania vápnika, bór zabraňuje vápniku unikať z krvi, a tak kosti odvápniť – dekalcifikovať. Táto vlastnosť bóru je dôležitá najmä v staršom veku, hlavne u

Chlór

Chlór nepatrí medzi esenciálne látky, je však nezastupiteľný. Ľudský organizmus prijíma so soľou väčšie množstvo chlóru ako sodíka . Funkcie: zúčastňuje sa na udržiavaní acidobázickej rovnováhy spolu so sodíkom a draslíkom reguluje osmotický tlak krvnej plazmy súčasť kyseliny chlorovodíkovej, ktorá

Chlór

Chlór nepatrí medzi esenciálne látky, je však nezastupiteľný. Ľudský organizmus prijíma so soľou väčšie množstvo chlóru ako sodíka . Funkcie: zúčastňuje sa na udržiavaní acidobázickej rovnováhy spolu so sodíkom a draslíkom reguluje osmotický tlak krvnej plazmy súčasť kyseliny chlorovodíkovej, ktorá

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 (n-3) mastné kyseliny sú esenciálne, tj. telo si ich nedokáže vytvoriť samo. Tieto majú priaznivý vplyv na znižovanie hladiny krvných tukov (napr. cholesterolu), pôsobia protizápalovo, znižujú krvný tlak a majú mierný protizrážanlivý účinok, takže redukujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 (n-3) mastné kyseliny sú esenciálne, tj. telo si ich nedokáže vytvoriť samo. Tieto majú priaznivý vplyv na znižovanie hladiny krvných tukov (napr. cholesterolu), pôsobia protizápalovo, znižujú krvný tlak a majú mierný protizrážanlivý účinok, takže redukujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Mastné kyseliny

Mastné kyseliny sú kyseliny viazané v lipidoch (tukoch). Delia podľa nasýtenia alebo dĺžky reťazca. Mononenasýtené mastné kyseliny  sú mastné kyseliny s jednou dvojitou väzbou. Pri izbovej teplote sú tekuté, najvýznamnejším zdrojom je olivový olej. Štúdie ukázali, že strava s vyšším

Mastné kyseliny

Mastné kyseliny sú kyseliny viazané v lipidoch (tukoch). Delia podľa nasýtenia alebo dĺžky reťazca. Mononenasýtené mastné kyseliny  sú mastné kyseliny s jednou dvojitou väzbou. Pri izbovej teplote sú tekuté, najvýznamnejším zdrojom je olivový olej. Štúdie ukázali, že strava s vyšším

Trypotofán

Tryptofán (Trp) je esenciálna aminokyselina. Jej hladina úzko súvisí s vitamínom B3 (niacínom). Ak je hladina vitamínu B3 nízka, väčšina tryptofánu sa zmení na niacín, a nie na serotonín, čím sa serotonín dostáva do deficitu.  Mozog ale potrebuje tryptofán na tvorbu

Trypotofán

Tryptofán (Trp) je esenciálna aminokyselina. Jej hladina úzko súvisí s vitamínom B3 (niacínom). Ak je hladina vitamínu B3 nízka, väčšina tryptofánu sa zmení na niacín, a nie na serotonín, čím sa serotonín dostáva do deficitu.  Mozog ale potrebuje tryptofán na tvorbu

Metionín

Metionín (Met) je esenciálna aminokyselina s veľkým významom pre zdravie človeka. Funkcie: zúčastňuje sa na rozklade tukov a bráni ich ukladaniu v pečeni a cievach podporuje funkcie tráviacej sústavy detoxikuje od škodlivých látok (napr. olovo) bráni lámavosti vlasov je potrebný pri

Metionín

Metionín (Met) je esenciálna aminokyselina s veľkým významom pre zdravie človeka. Funkcie: zúčastňuje sa na rozklade tukov a bráni ich ukladaniu v pečeni a cievach podporuje funkcie tráviacej sústavy detoxikuje od škodlivých látok (napr. olovo) bráni lámavosti vlasov je potrebný pri

Leucín

Leucín (Leu) je esenciálna aminokyselina. Funkcie: spolu s valínom a leucínom podporuje hojenie kostí, kože a svalstva znižuje hladinu cukru v krvi podporuje tvorbu rastového hormónu Zdroje: zrná obilia, mäso, orechy, sója

Leucín

Leucín (Leu) je esenciálna aminokyselina. Funkcie: spolu s valínom a leucínom podporuje hojenie kostí, kože a svalstva znižuje hladinu cukru v krvi podporuje tvorbu rastového hormónu Zdroje: zrná obilia, mäso, orechy, sója

Treonín

Treonín (Thr) je esenciálna aminokyselina, ktorá pomáha udržiavať rovnováhu bielkovín organizme. Je dôležitá na tvorbu kolagénu, ale aj elastínu a na tvorbu spojivového tkaniva. Treonín je lipotropná aminokyselina (viaže sa na tuky a rozpúšťa ich). Tak ochraňuje pečeň a podporuje jej

Treonín

Treonín (Thr) je esenciálna aminokyselina, ktorá pomáha udržiavať rovnováhu bielkovín organizme. Je dôležitá na tvorbu kolagénu, ale aj elastínu a na tvorbu spojivového tkaniva. Treonín je lipotropná aminokyselina (viaže sa na tuky a rozpúšťa ich). Tak ochraňuje pečeň a podporuje jej

Izoleucín

Izoleucín (Ile) je esenciálna aminokyselina spolupôsobiaca s valínom a leucínom. Spolu zvyšujú vytrvalosť u športovcov a podporujú zásobovanie energiou. Izoleucín je potrebný na tvorbu hemoglobínu, stabilizuje a reguluje hladinu cukru v krvi a energetickú zásobu. Zdroje: mäso, ryby, vajcia, semená,

Izoleucín

Izoleucín (Ile) je esenciálna aminokyselina spolupôsobiaca s valínom a leucínom. Spolu zvyšujú vytrvalosť u športovcov a podporujú zásobovanie energiou. Izoleucín je potrebný na tvorbu hemoglobínu, stabilizuje a reguluje hladinu cukru v krvi a energetickú zásobu. Zdroje: mäso, ryby, vajcia, semená,

Valín

Valín je aminokyselina využívaná ako energetický zdroj v svalovom tkanive. Funkcie: stimuluje metabolizmus svalov, regeneráciu tkaníív udržuje rovnováhu dusíkatých látok v tele Nadbytok: spôsobuje svrbenie kože a nervové poruchy Zdroje: mäso, mlieko, mliečne výrobky, obilniny, huby, arašidy, sója

Valín

Valín je aminokyselina využívaná ako energetický zdroj v svalovom tkanive. Funkcie: stimuluje metabolizmus svalov, regeneráciu tkaníív udržuje rovnováhu dusíkatých látok v tele Nadbytok: spôsobuje svrbenie kože a nervové poruchy Zdroje: mäso, mlieko, mliečne výrobky, obilniny, huby, arašidy, sója