Bór

Bór podobne ako kremík viaže vápnik. Na rozdiel od kremíka, ktorý pomáha tvoreniu kostí cestou viazania vápnika, bór zabraňuje vápniku unikať z krvi, a tak kosti odvápniť – dekalcifikovať. Táto vlastnosť bóru je dôležitá najmä v staršom veku, hlavne u žien v postmenopauzovom období, ktoré trpia viac osteoporózou než muži. Funkcie:  dôležitý pre zdravý vývoj…

Chlór

Chlór nepatrí medzi esenciálne látky, je však nezastupiteľný. Ľudský organizmus prijíma so soľou väčšie množstvo chlóru ako sodíka . Funkcie: zúčastňuje sa na udržiavaní acidobázickej rovnováhy spolu so sodíkom a draslíkom reguluje osmotický tlak krvnej plazmy súčasť kyseliny chlorovodíkovej, ktorá sa tvorí v žalúdku (je potrebná na trávenie a pri ničení škodlivých mikroorganizmov) Zdroje: kuchynská…

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 (n-3) mastné kyseliny sú esenciálne, tj. telo si ich nedokáže vytvoriť samo. Tieto majú priaznivý vplyv na znižovanie hladiny krvných tukov (napr. cholesterolu), pôsobia protizápalovo, znižujú krvný tlak a majú mierný protizrážanlivý účinok, takže redukujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Omega-3 mastné kyseliny miernia migrénu, lupienku, artritídu a zlepšujú kvalitu pleti, vlasov a nechtov. Ich…

Mastné kyseliny

Mastné kyseliny sú kyseliny viazané v lipidoch (tukoch). Delia podľa nasýtenia alebo dĺžky reťazca. Mononenasýtené mastné kyseliny  sú mastné kyseliny s jednou dvojitou väzbou. Pri izbovej teplote sú tekuté, najvýznamnejším zdrojom je olivový olej. Štúdie ukázali, že strava s vyšším obsahom mononenasýtených mastných kyselín znižuje celkový cholesterol, zvyšuje HDL cholesterol a znižuje výskyt srdcovo-cievnych ochorení….

Tryptofán

Tryptofán (Trp) je esenciálna aminokyselina. Jej hladina úzko súvisí s vitamínom B3 (niacínom). Ak je hladina vitamínu B3 nízka, väčšina tryptofánu sa zmení na niacín, a nie na serotonín, čím sa serotonín dostáva do deficitu.  Mozog ale potrebuje tryptofán na tvorbu serotonínu, ktorý je potrebný pre duševný pokoj, dobrú náladu, optimizmus a normálny priebeh spánku. Funkcie:…

Metionín

Metionín (Met) je esenciálna aminokyselina s veľkým významom pre zdravie človeka. Funkcie: zúčastňuje sa na rozklade tukov a bráni ich ukladaniu v pečeni a cievach podporuje funkcie tráviacej sústavy detoxikuje od škodlivých látok (napr. olovo) bráni lámavosti vlasov je potrebný pri liečbe reumatickej horúčky, syntéze nukleových kyselín, kolagén a bielkovín urýchľuje metabolizmus buniek Metionín je účinný…

Leucín

Leucín (Leu) je esenciálna aminokyselina. Funkcie: spolu s valínom a leucínom podporuje hojenie kostí, kože a svalstva znižuje hladinu cukru v krvi podporuje tvorbu rastového hormónu Zdroje: zrná obilia, mäso, orechy, sója

Treonín

Treonín (Thr) je esenciálna aminokyselina, ktorá pomáha udržiavať rovnováhu bielkovín organizme. Je dôležitá na tvorbu kolagénu, ale aj elastínu a na tvorbu spojivového tkaniva. Treonín je lipotropná aminokyselina (viaže sa na tuky a rozpúšťa ich). Tak ochraňuje pečeň a podporuje jej funkcie. Treonín spolu s vitamínom B5 podporuje prenos informácii z mozgu do svalov. Obilniny majú…

Izoleucín

Izoleucín (Ile) je esenciálna aminokyselina spolupôsobiaca s valínom a leucínom. Spolu zvyšujú vytrvalosť u športovcov a podporujú zásobovanie energiou. Izoleucín je potrebný na tvorbu hemoglobínu, stabilizuje a reguluje hladinu cukru v krvi a energetickú zásobu. Zdroje: mäso, ryby, vajcia, semená, orechy, strukoviny, sójové produkty, obilniny  

Valín

Valín je aminokyselina využívaná ako energetický zdroj v svalovom tkanive. Funkcie: stimuluje metabolizmus svalov, regeneráciu tkaníív udržuje rovnováhu dusíkatých látok v tele Nadbytok: spôsobuje svrbenie kože a nervové poruchy Zdroje: mäso, mlieko, mliečne výrobky, obilniny, huby, arašidy, sója

Koniec obsahu

Koniec obsahu