Zlúčeniny

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 (n-3) mastné kyseliny sú esenciálne, tj. telo si ich nedokáže vytvoriť samo. Tieto majú priaznivý vplyv na znižovanie hladiny krvných tukov (napr. cholesterolu), pôsobia protizápalovo, znižujú krvný tlak a majú mierný protizrážanlivý účinok, takže redukujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 (n-3) mastné kyseliny sú esenciálne, tj. telo si ich nedokáže vytvoriť samo. Tieto majú priaznivý vplyv na znižovanie hladiny krvných tukov (napr. cholesterolu), pôsobia protizápalovo, znižujú krvný tlak a majú mierný protizrážanlivý účinok, takže redukujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Trypotofán

Tryptofán (Trp) je esenciálna aminokyselina. Jej hladina úzko súvisí s vitamínom B3 (niacínom). Ak je hladina vitamínu B3 nízka, väčšina tryptofánu sa zmení na niacín, a nie na serotonín, čím sa serotonín dostáva do deficitu.  Mozog ale potrebuje tryptofán na tvorbu

Trypotofán

Tryptofán (Trp) je esenciálna aminokyselina. Jej hladina úzko súvisí s vitamínom B3 (niacínom). Ak je hladina vitamínu B3 nízka, väčšina tryptofánu sa zmení na niacín, a nie na serotonín, čím sa serotonín dostáva do deficitu.  Mozog ale potrebuje tryptofán na tvorbu

Metionín

Metionín (Met) je esenciálna aminokyselina s veľkým významom pre zdravie človeka. Funkcie: zúčastňuje sa na rozklade tukov a bráni ich ukladaniu v pečeni a cievach podporuje funkcie tráviacej sústavy detoxikuje od škodlivých látok (napr. olovo) bráni lámavosti vlasov je potrebný pri

Metionín

Metionín (Met) je esenciálna aminokyselina s veľkým významom pre zdravie človeka. Funkcie: zúčastňuje sa na rozklade tukov a bráni ich ukladaniu v pečeni a cievach podporuje funkcie tráviacej sústavy detoxikuje od škodlivých látok (napr. olovo) bráni lámavosti vlasov je potrebný pri

Leucín

Leucín (Leu) je esenciálna aminokyselina. Funkcie: spolu s valínom a leucínom podporuje hojenie kostí, kože a svalstva znižuje hladinu cukru v krvi podporuje tvorbu rastového hormónu Zdroje: zrná obilia, mäso, orechy, sója

Leucín

Leucín (Leu) je esenciálna aminokyselina. Funkcie: spolu s valínom a leucínom podporuje hojenie kostí, kože a svalstva znižuje hladinu cukru v krvi podporuje tvorbu rastového hormónu Zdroje: zrná obilia, mäso, orechy, sója

Treonín

Treonín (Thr) je esenciálna aminokyselina, ktorá pomáha udržiavať rovnováhu bielkovín organizme. Je dôležitá na tvorbu kolagénu, ale aj elastínu a na tvorbu spojivového tkaniva. Treonín je lipotropná aminokyselina (viaže sa na tuky a rozpúšťa ich). Tak ochraňuje pečeň a podporuje jej

Treonín

Treonín (Thr) je esenciálna aminokyselina, ktorá pomáha udržiavať rovnováhu bielkovín organizme. Je dôležitá na tvorbu kolagénu, ale aj elastínu a na tvorbu spojivového tkaniva. Treonín je lipotropná aminokyselina (viaže sa na tuky a rozpúšťa ich). Tak ochraňuje pečeň a podporuje jej

Izoleucín

Izoleucín (Ile) je esenciálna aminokyselina spolupôsobiaca s valínom a leucínom. Spolu zvyšujú vytrvalosť u športovcov a podporujú zásobovanie energiou. Izoleucín je potrebný na tvorbu hemoglobínu, stabilizuje a reguluje hladinu cukru v krvi a energetickú zásobu. Zdroje: mäso, ryby, vajcia, semená,

Izoleucín

Izoleucín (Ile) je esenciálna aminokyselina spolupôsobiaca s valínom a leucínom. Spolu zvyšujú vytrvalosť u športovcov a podporujú zásobovanie energiou. Izoleucín je potrebný na tvorbu hemoglobínu, stabilizuje a reguluje hladinu cukru v krvi a energetickú zásobu. Zdroje: mäso, ryby, vajcia, semená,

Valín

Valín je aminokyselina využívaná ako energetický zdroj v svalovom tkanive. Funkcie: stimuluje metabolizmus svalov, regeneráciu tkaníív udržuje rovnováhu dusíkatých látok v tele Nadbytok: spôsobuje svrbenie kože a nervové poruchy Zdroje: mäso, mlieko, mliečne výrobky, obilniny, huby, arašidy, sója

Valín

Valín je aminokyselina využívaná ako energetický zdroj v svalovom tkanive. Funkcie: stimuluje metabolizmus svalov, regeneráciu tkaníív udržuje rovnováhu dusíkatých látok v tele Nadbytok: spôsobuje svrbenie kože a nervové poruchy Zdroje: mäso, mlieko, mliečne výrobky, obilniny, huby, arašidy, sója

Arginín

Arginín je esenciálna aminokyselina pre deti a mládež. Môže byť syntetizovaná v organizme. Arginín si vytvárajú rastliny vo svojich semenách, aby zabezpečili ich klíčenie a rast. Energeticky bohaté semená preto obsahujú veľa arginínu. Funkcie: podporuje tvorbu rastového hormónu podporuje rast

Arginín

Arginín je esenciálna aminokyselina pre deti a mládež. Môže byť syntetizovaná v organizme. Arginín si vytvárajú rastliny vo svojich semenách, aby zabezpečili ich klíčenie a rast. Energeticky bohaté semená preto obsahujú veľa arginínu. Funkcie: podporuje tvorbu rastového hormónu podporuje rast

Alanín

Alanín (Ala) je neesenciálna aminokyselina patriaca do skupiny aminokyselín s rozvetvenými reťazcami. Podporuje metabolizmus glukózy – jednoduchého sacharidu, ktorý telo využíva ako zdroj energie. Jedna z foriem alanínu, β-alanín, je prekurzorom kyseliny pantoténovej (vitamín B5) a koenzýmu A, ktorý je

Alanín

Alanín (Ala) je neesenciálna aminokyselina patriaca do skupiny aminokyselín s rozvetvenými reťazcami. Podporuje metabolizmus glukózy – jednoduchého sacharidu, ktorý telo využíva ako zdroj energie. Jedna z foriem alanínu, β-alanín, je prekurzorom kyseliny pantoténovej (vitamín B5) a koenzýmu A, ktorý je

Vláknina

Vláknina je nestráviteľná časť rastlinnej potravy, ktorá pomáha pohybu potravy tráviacou sústavou, vstrebáva vodu a viaže na seba niektoré látky z potravy, ako napríklad cholesterol. Vláknina je zložená neškrobových polysacharidov a ďalších zložiek rastlín ako je celulóza, lignín, vosky, chitíny,

Vláknina

Vláknina je nestráviteľná časť rastlinnej potravy, ktorá pomáha pohybu potravy tráviacou sústavou, vstrebáva vodu a viaže na seba niektoré látky z potravy, ako napríklad cholesterol. Vláknina je zložená neškrobových polysacharidov a ďalších zložiek rastlín ako je celulóza, lignín, vosky, chitíny,