Plody a semená

Slnečnicové semienka
Slnečnicové semienka obsahujú vitamín E, ktorý sa stará o produkciu červených krviniek, podporuje krvný obeh a znižuje riziko výskytu srdcovo-cievnych ochorení. Slnečnicové semienka sú zásobárňou vitamínov skupiny B (hlavne B1 a B5), ktoré sú zodpovedné za správnu funkciu nervovej sústavy.

Slnečnicové semienka
Slnečnicové semienka obsahujú vitamín E, ktorý sa stará o produkciu červených krviniek, podporuje krvný obeh a znižuje riziko výskytu srdcovo-cievnych ochorení. Slnečnicové semienka sú zásobárňou vitamínov skupiny B (hlavne B1 a B5), ktoré sú zodpovedné za správnu funkciu nervovej sústavy.

Mak
Mak má pomerne veľa bielkovín, tvoria až 20% obsahu maku. Tuky tvoria 40%, sú to najmä glyceridy kyseliny linolovej. V 100g maku býva okolo 4,5 g vlákniny. Z vitamínov treba spomenúť vitamín E, z minerálnych látok najmä vápnik, horčík a

Mak
Mak má pomerne veľa bielkovín, tvoria až 20% obsahu maku. Tuky tvoria 40%, sú to najmä glyceridy kyseliny linolovej. V 100g maku býva okolo 4,5 g vlákniny. Z vitamínov treba spomenúť vitamín E, z minerálnych látok najmä vápnik, horčík a

Gaštany
Gaštany sú veľmi výživné, obsahujú 6-8% bielkovín, 3% tukov a 40-42% cukrov, najmä škrobu. Čerstvé gaštany majú rovnaký obsah vitamínu C ako citróny. Rovnako sú dobrým zdrojom vitamínov B1, B2, E a minerálov – horčíka, draslíka, zinku, železa, fosforu, sodíka,

Gaštany
Gaštany sú veľmi výživné, obsahujú 6-8% bielkovín, 3% tukov a 40-42% cukrov, najmä škrobu. Čerstvé gaštany majú rovnaký obsah vitamínu C ako citróny. Rovnako sú dobrým zdrojom vitamínov B1, B2, E a minerálov – horčíka, draslíka, zinku, železa, fosforu, sodíka,

Mandle
Sú to olejnaté, sladké alebo horké semená z kôstok kožovito suchých kôstkovíc mandle obyčajnej (Prunus amygdalus). Obsahujú 58,1% tukov, 18,7 % proteínov, 15,2 % vlákniny, 5,7% vody a 2,3 % sacharidov. Sú bohaté na proteíny, horčík, draslík, fosfor a meď.

Mandle
Sú to olejnaté, sladké alebo horké semená z kôstok kožovito suchých kôstkovíc mandle obyčajnej (Prunus amygdalus). Obsahujú 58,1% tukov, 18,7 % proteínov, 15,2 % vlákniny, 5,7% vody a 2,3 % sacharidov. Sú bohaté na proteíny, horčík, draslík, fosfor a meď.

Rakytník
Rakytník rešetliakový (Hippophae rhamnoides) je liečivá rastlina, ktorej plody sú výdatným zdrojom vitamínu E – najviac zo všetkých rastlinných plodov, C (jediná oranžová bobuľka obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu C!) , F, P a betakaroténu – provitamínu A, skupiny vitamínov

Rakytník
Rakytník rešetliakový (Hippophae rhamnoides) je liečivá rastlina, ktorej plody sú výdatným zdrojom vitamínu E – najviac zo všetkých rastlinných plodov, C (jediná oranžová bobuľka obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu C!) , F, P a betakaroténu – provitamínu A, skupiny vitamínov

Goji
Goji (godži) sú sušené plody kustovnice (Lycium chinensis). Goji majú sýto červenú farbu a sú veľké asi ako sušené hrozienka. Chuťou pripomínajú niečo medzi brusnicou, jablkom alebo šípkou. Goji rastú na úrodnej pôde himalájskych podhorí na stredne veľkých kríkoch. Tradičná

Goji
Goji (godži) sú sušené plody kustovnice (Lycium chinensis). Goji majú sýto červenú farbu a sú veľké asi ako sušené hrozienka. Chuťou pripomínajú niečo medzi brusnicou, jablkom alebo šípkou. Goji rastú na úrodnej pôde himalájskych podhorí na stredne veľkých kríkoch. Tradičná

Pistácia
Pistácie, zelenkasté semená z kôstok pistácie pravej (Pistacie vera) majú približne 60 % tukov, 20 % bielkovín a 15 % sacharidov. V pistáciách sú fytosteroly, ktoré sú veľmi podobné cholesterolu. Niekoľko výskumov dokázalo, že fytosteroly znižujú nielen hladinu nebezpečného cholesterolu

Pistácia
Pistácie, zelenkasté semená z kôstok pistácie pravej (Pistacie vera) majú približne 60 % tukov, 20 % bielkovín a 15 % sacharidov. V pistáciách sú fytosteroly, ktoré sú veľmi podobné cholesterolu. Niekoľko výskumov dokázalo, že fytosteroly znižujú nielen hladinu nebezpečného cholesterolu

Vlašské orechy
Vlašské orechy sú dobrým zdrojom vitamínu B1, B2, B3 (niacínu), B6, E a sú bohaté na fosfor, draslík a horčík. Zo stopových prvkov obsahujú zinok – viac ako ryby alebo mäso, ďalej železo, selén, meď a mangán. Vitamín B1 alebo

Vlašské orechy
Vlašské orechy sú dobrým zdrojom vitamínu B1, B2, B3 (niacínu), B6, E a sú bohaté na fosfor, draslík a horčík. Zo stopových prvkov obsahujú zinok – viac ako ryby alebo mäso, ďalej železo, selén, meď a mangán. Vitamín B1 alebo

Tekvicové semená
Tekvicové semienka sú nielen obľúbenou, ale najmä zdravou pochúťkou. Ich konzumáciou zaistíte telu prísun zinku a vitamínu A. Semienka navyše obsahujú skoro všetky dôležité stopové prvky, vitamíny skupiny B, vitamín C, draslík, fosfor, vápnik, železo, horčík. Nachádzajú sa v nich

Tekvicové semená
Tekvicové semienka sú nielen obľúbenou, ale najmä zdravou pochúťkou. Ich konzumáciou zaistíte telu prísun zinku a vitamínu A. Semienka navyše obsahujú skoro všetky dôležité stopové prvky, vitamíny skupiny B, vitamín C, draslík, fosfor, vápnik, železo, horčík. Nachádzajú sa v nich