Slnečnicové semienka

Slnečnicové semienka

Slnečnicové semienka obsahujú vitamín E, ktorý sa stará o produkciu červených krviniek, podporuje krvný obeh a znižuje riziko výskytu srdcovo-cievnych ochorení. Slnečnicové semienka sú zásobárňou vitamínov skupiny B (hlavne B1 a B5), ktoré sú zodpovedné za správnu funkciu nervovej sústavy. Nedostatok vitamínu B1 spôsobuje zápalové reakcie organizmu na kĺboch či svaloch, pričom nízka hladina vitamínu B5…

Mak

Mak

Mak má pomerne veľa bielkovín, tvoria až 20% obsahu maku. Tuky tvoria 40%, sú to najmä glyceridy kyseliny linolovej. V 100g maku býva okolo 4,5 g vlákniny. Z vitamínov treba spomenúť vitamín E, z minerálnych látok najmä vápnik, horčík a železo. Osobitne treba vyzdvihnúť vápnik, v 100 g maku sa ho nachádza až 1400 miligramov,…

Gaštany

Gaštany

Gaštany sú veľmi výživné, obsahujú 6-8% bielkovín, 3% tukov a 40-42% cukrov, najmä škrobu. Čerstvé gaštany majú rovnaký obsah vitamínu C ako citróny. Rovnako sú dobrým zdrojom vitamínov B1, B2, E a minerálov – horčíka, draslíka, zinku, železa, fosforu, sodíka, vápnika a iných. Obsahujú minimum tuku, ale zato množstvo sacharidov ve forme škrobu, takže nie…

Mandle

Mandle

Sú to olejnaté, sladké alebo horké semená z kôstok kožovito suchých kôstkovíc mandle obyčajnej (Prunus amygdalus). Obsahujú 58,1% tukov, 18,7 % proteínov, 15,2 % vlákniny, 5,7% vody a 2,3 % sacharidov. Sú bohaté na proteíny, horčík, draslík, fosfor a meď. Obsahujú aj vitamín B2, kyselinu nikotínovú a antioxidant vitamín E. Okrem toho sa v mandliach…

Rakytník

Rakytník

Rakytník rešetliakový  (Hippophae rhamnoides) je liečivá rastlina, ktorej plody sú výdatným zdrojom vitamínu E – najviac zo všetkých rastlinných plodov, C (jediná oranžová bobuľka obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu C!) , F, P a betakaroténu – provitamínu A, skupiny vitamínov B (B1, B2, B6,), nenasýtených mastných kyselín. Účinnou zložkou sú flavonoidy a prítomná je cenná…

Goji

Goji

Goji (godži) sú sušené plody kustovnice (Lycium chinensis). Goji majú sýto červenú farbu a sú veľké asi ako sušené hrozienka. Chuťou pripomínajú niečo medzi brusnicou, jablkom alebo šípkou. Goji rastú na úrodnej pôde himalájskych podhorí na stredne veľkých kríkoch. Tradičná čínska medicína od nepamäti považuje Goji za liečivú potravinu podporujúcu dlhovekosť, vitalitu a sexuálnu potenciu….

Pistácia

Pistácia

Pistácie, zelenkasté semená z kôstok pistácie pravej (Pistacie vera) majú približne 60 % tukov, 20 % bielkovín a 15 % sacharidov. V pistáciách sú fytosteroly, ktoré sú veľmi podobné cholesterolu. Niekoľko výskumov dokázalo, že fytosteroly znižujú nielen hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi, ale majú tiež preventívny účinok voči rôznym typom rakoviny. Pistácie majú vysoký obsah…

Vlašské orechy

Vlašské orechy

Vlašské orechy sú dobrým zdrojom vitamínu B1, B2, B3 (niacínu), B6, E a sú bohaté na fosfor, draslík a horčík. Zo stopových prvkov obsahujú zinok – viac ako ryby alebo mäso, ďalej železo, selén, meď a mangán. Vitamín B1 alebo tiamín je potrebný na fungovanie srdca a na rovnováhu nervovej sústavy. Vitamín B6 (pyridoxín) sa…

Tekvicové semená

Tekvicové semená

Tekvicové semienka sú nielen obľúbenou, ale najmä zdravou pochúťkou. Ich konzumáciou zaistíte telu prísun zinku a vitamínu A. Semienka navyše obsahujú skoro všetky dôležité stopové prvky, vitamíny skupiny B, vitamín C, draslík, fosfor, vápnik, železo, horčík. Nachádzajú sa v nich cenné nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú cholesterol, vysoký krvný tlak, ako aj riziko srdcového infarktu…

Koniec obsahu

Koniec obsahu