Med

Med

Med je produktom včely medonosnej, ktorá zbiera nektár alebo medovicu. Je to zmes cukrov (fruktóza 38 %, glukóza, 31 %, sacharóza 1 % a iné sacharidy 9 %), vody, a iných zložiek. Okrem toho obsahuje aj organické kyseliny – jablčnú, vínnu, citrónovú, aminokyseliny (prolin, kyselinu glukonovú, lyzín), enzýmy (glukozooxidáza, diastáza, invertáza), vitamíny C a B,…

Vajcia

Vajcia

Slepačie vajce pozostáva z cca 75% vody, 12% bielkovín a 11% tukov. Okrem toho sú vajcia významným zdrojom vitamínov A, E, D a K,  a celého radu vitamínov skupiny B.  Z minerálnych látok je to najmä selén, zinok, horčík, fosfor, železo. V škrupine sa nachádza vápnik. O cholesterole nachádzajúcom sa v žĺtku, a stále sa…

Rybí tuk

Rybí tuk

Rybí tuk obsahuje nenasýtené n-3 (omega-3) mastné kyseliny, ktoré sú esenciálne, tj. telo si ich nedokáže vytvorit samo. Tieto majú priaznivý vplyv na znižovanie hladiny krvných tukov (napr. cholesterolu), pôsobia protizápalovo, znižujú krvný tlak a majú mierný protizrážanlivý účinok, takže redukujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Omega-3 mastné kyseliny miernia migrénu, lupienku, artritídu a zlepšujú kvalitu…

Ryby

Ryby

Ryby sú plné vitamínov A, D, B,  vápnika, fosforu a zinku. Morské ryby majú vysoký podiel prírodného jódu. Všetky ryby obsahujú vysoko kvalitné bielkoviny. Ryby sú nenahraditeľnou zásobárňou omega-3 mastných kyselín. Tieto majú priaznivý vplyv na znižovanie hladiny krvných tukov (napr. cholesterolu), pôsobia protizápalovo, znižujú krvný tlak a majú mierny  protizrážanlivý účinok, takže redukujú riziko…

Koniec obsahu

Koniec obsahu