Tuky
Vďaka veľkému množstvu informácii o tuku, majú ľudia tendenciu jedlá obsahujúce tuk považovať za zlé. Tuk je v rozumnom množstve potrebnou látkou, pretože:
Lipoproteíny: Cholesterol Vnútorný cholesterol – cholesterol, ktorý je súčasťou buniek ľudského tela. Je prenášaný krvným obehom. Organizmus si vytvára cholesterol sám, ale tiež je vstrebávaný z jedla. HDL cholesterol – (komplex vysokej hustoty [High Density Lipoproteins]) – takzvaný „dobrý“ cholesterol, vyrovnáva totiž škodlivý efekt ostatných a znižuje zdravotné riziká. Cholesterol sa normálne vyskytuje v ľudskom tele a tiež ho dokáže samé vytvárať. Jeho zvýšené množstvo môže byť rizikovým faktorom srdcovo-cievnych ochorení. Pri prebytku cholesterolu v našom krvnom obehu dochádza k jeho ukladanie v tepnách a vzniku aterosklerózy. Môže dôjsť až k upchatiu cievy a vzniku infarktu myokardu či mozgovej mŕtvice. Potraviny s vyšším obsahom nasýtených tukov a cholesterolu sa samozrejme uplatňujú pri zvýšení hodnoty cholesterolu v krvi. Veľa cholesterolu obsahujú žĺtky, vnútornosti, niektoré morské plody (garnáty), mäso. |
|