Vegetariánstvo (z lat. vegetus a vegetare čo slovensky znamená oživiť) je životný štýl zameraný na starostlivosť o zdravie, výživou, abstinenciou, nefajčením, pohybom, telesnou hygienou i psychohygienou. Vegetariánstvo vo svojej podstate kombinuje nielen životosprávu, ale aj úctu k zvieratám a ich právam.
Vegetariáni nekonzumujú mäso a produkty z mŕtvych zvierat ako vnútornosti, kaviár a želatína. Prijímajú bezmäsitú stravu a zo živočíšnych produktov jedia obyčajne iba mlieko, syry (nie syry s obsahom syridiel vyrobených zo žalúdka), jogurty a vajcia.
Vegetariánska strava je chudobná na tuky, bohatá na polysacharidy a dostatočne zásobená bielkovinami. Tento pomer je možné upravovať. Dôležitou súčasťou vegetariánskej stravy je množstvo vlákniny a sekundárne metabolity, ktoré majú pre človeka veľký význam.
Vo vegetariánskej strave je menej sodíka a viac draslíka, ktorý býva v mäsitej strave príčinou vysokého krvného tlaku. Nižší je aj obsah dusíka, preto majú vegetariáni podstatne nižšie riziko rakoviny, artériosklerózy, choroby srdca, vysokého tlaku a ďalších chorôb.
Druhy vegetariánstva:
- Semi-vegetariánstvo
Ide o najmiernejšiu formu, ktorá sa niekedy za vegetariánstvo ani nepovažuje. Semivegetariáni totiž bez problémov konzumujú ryby a mäso hrabavej hydiny. Okrem toho si radi pochutnávajú na mlieku, mliečnych výrobkoch a nepohrdnú ani vajíčkami. Jediné, čo odmietajú, sú tmavé druhy mäsa a údeniny.
- Lakto-vegetariánstvo
Laktovegetariáni síce konzumujú mlieko a produkty z neho, ale na rozdiel od predchádzajúcej skupiny ich nikdy neuvidíte jesť vajcia a vaječné výrobky.
- Ovo-vegetariánstvo
Ovo vegetariáni nejedia mäso ani mliečne výrobky, ale jedia vajcia.
- Pesco-vegetariánstvo (Lakto-ovo-pesco vegetariánstvo)
Stravujú sa tak ľudia, ktorí jedia mlieko, vajcia, ryby a v niektorých prípadoch aj plody mora, ale žiadny ďalší druh mäsa. Tento spôsob stravovania je obzvlášť populárny v Japonsku, kde je známy ako diéta Okinawa.
|