Zelenina

Cvikla
Cvikla (červená repa) obsahuje predovšetkým železo, ktorého výskyt je spomedzi ostatných potravín mimoriadne vysoký. Z minerálnych látok sú to potom ďalej zinok, meď, kremík, draslík, vápnik, jód a horčík. Tieto zlepšujú kvalitu pleti, nechtov, vlasov a výrazne pomocou nich bojujete

Uhorka
Uhorka obsahuje až 96 percent vody, preto je ideálnou potravinou, ktorá vaše telo udrží hydratované. Nachádza sa v nej komplex vitamínov B, vitamín C, A, ale aj síra, mangán, fosfor, vápnik, draslík a bór. Ten je dôležitý na správny vývoj kostí a kĺbovej

Cibuľa
Surová cibuľa má fytoncídne účinky (ničí choroboplodné zárodky a dokáže zastaviť rast niektorých baktérií a mikroorganizmov), potláča plynatosť a zápchu. Vzhľadom na obsah síry, kremíka a zinku vplýva veľmi dobre na rast vlasov a pevnosť nechtov. Cibuľa je výbornou prevenciou

Paradajky
Paradajky pochádzajú z Južnej Ameriky z oblasti Ánd. Paradajka obsahuje A, B, E a C vitamín, ktorý je tu zastúpený v takom množstve, že vám stačí zjesť jednu väčšiu paradajku, aby ste pokryli jeho odporúčanú dennú dávku. Z minerálov je

Brokolica
Brokolica (ako karfiol, ružičkový kel a kapusta) patrí medzi hlúbovitú zeleninu. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, A, B komplexu, vitamínu H a K. Čím sú ružičky brokolice tmavšie, tým je v nej viac vitamínu C aj betakaroténu. Z minerálnych látok je

Baklažán
Baklažán je chudobný na bielkoviny a neobsahuje skoro žiadny tuk. Obsahuje predovšetkým mangán, molybdén, draslík, meď, síru a vápnik. Z vitamínov je to vitamín K, B1, B3, B6, B9 a vitamín C. Funkcie: diuretikum, zvyšuje produkciu moču, pomáha pri fungovaní

Špenát
Špenát podporuje ochranu svalov, srdca, mozgu, oka a spermií. Obsahuje karotenoidy (betakarotén, lykopén, luteín), vitamíny C, E, A, kyselinu listovú, vápnik, horčík a vlákninu. Chráni pred rakovinou, aterosklerózou, mozgovou porážkou, obezitou a osteoporózou. Ak vám nechutí špenát, skúste brokolicu, kaleráb,

Špenát
Špenát podporuje ochranu svalov, srdca, mozgu, oka a spermií. Obsahuje karotenoidy (betakarotén, lykopén, luteín), vitamíny C, E, A, kyselinu listovú, vápnik, horčík a vlákninu. Chráni pred rakovinou, aterosklerózou, mozgovou porážkou, obezitou a osteoporózou. Ak vám nechutí špenát, skúste brokolicu, kaleráb,

Kel
Kel je listová zelenina veľmi bohatá na živiny. Kel obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín E a K. Je v ňom aj draslík, vápnik, horčík, železo, fosfor, selén a kyselina listová. Najmä kučeravý kel obsahuje mnoho karoténov. Kel pomáha pri

Tekvica
Tekvica patrí medzi najstaršie kultúrne plodiny. Konzumáciou tekvice dostanete do tela viaceré nevyhnutné minerály ako železo, meď, horčík, zinok, či draslík, ale obsahuje aj vitamín A, C, E, B5, B6, B9. Pre svoju schopnosť absorpcie jedovatých látok v čreve je