Višne

Višne

Višne sú dobrým zdrojom draslíka; ten pomáha udržovať pravidelný rytmus srdca a zdravú pokožku. Naviac obsahujú nezanedbatelné množstvo vitamínu C . Višne pomáhajú aj pri liečení porúch pamäte. Vedci zistili, že višňa je úspešná aj pri zápalových procesoch a zmierňuje bolesti pri artritíde. Pohár višňovej šťavy je ekvivalentom 0,3 gramu aspirínu a pohár mrazených višní…

Karambola

Karambola

Karamboly (Averrhoa carambola) majú veľmi osviežujúcu, kyslejšiu chuť, pripomínajúcu zelené odrody jabĺk. Plody sú bohaté na vitamíny C, B1 a B2, ďalej obsahujú množstvo vápnika , horčíka a železa. Najzákladnejšia výživová hodnota karamboly spočíva v pomerne dobrom obsahu vitamínu C, 100 g dužiny ho obsahuje asi 35 mg. Posilňujú kosti a imunitný systém. Keďže majú…

Granátové jablko

Granátové jablko

Granátové jablká obsahujú približne 77% vody, vitamíny B, C, E a množstvo sodíka. Okrem toho obsahuje aj kyselinu listovú a pyridoxín. Zaujímavý je pomerne vysoký obsah medi, ktorá je dôležitá pre tvorbu červených krviniek. Vysoký obsah draslíka je výhodný pri artériovej hypertenzii. Taníny svojím sťahujúcim a protizápalovým účinkom pôsobia hojivo na podráždený tráviaci systém. Najsilnejšie…

Liči

Liči

Liči (Litchi chinensis) majú vysoký obsah vody – asi 80%. Aromatické a príjemne osviežujúce plody ďalej poskytujú asi 1-3% bielkovín, 1.5% tuku, asi 18% sacharidov, vlákninu a kyseliny. Liči patria medzi vynikajúce zásobárne vitamínu C: 83 mg na 100g hmotnosti. Okrem toho sú priemerným zdrojom riboflavinu a fosforu. Obsahujú tiež niacín, thiamín, provitamín A a…

Hrozno

Hrozno

Hrozno obsahuje draslík, kyselinu listovú, vitamín C, E a vitamíny B. Je tiež plné antioxidantov. Šupky sú vynikajúce na zlepšenie trávenia, zároveň je hrozno zdravé aj pre srdce a prečistenie organizmu. Červené a tmavomodré odrody hrozna v porovnaní so zelenými obsahujú množstvo látok, ktoré chránia ľudské telo pred srdcovými a inými ochoreniami. Vitamín C vo…

Ovos a ovsené vločky

Ovos a ovsené vločky

Ovos a ovsené vločky majú z obilnín najvyšší podiel tukov a bielkovín. Obsahujú vitamíny skupiny B, vitamín E, jód, selén, železo, horčík, fenolové kyseliny, minerálne látky, stopové prvky a vlákninu. Podporujú metabolizmus, stabilitu glykémie, a sexuálny apetít. Znižujú koncentráciu LDL (tzv. zlého) cholesterolu, znižujú vysoký krvný tlak, pôsobia preventívne proti rakovine. Vysoký obsah jódu priaznivo…

Zelenina

Zelenina sú jedlé časti kultúrnych rastlín, ktoré sa používajú v čerstvom stave, alebo po kuchynskej úprave. Jej chemické zloženie závisí od druhu, zrelosti, pôdy a klimatických podmienok. Zelenina je ochrannou potravinou – je veľmi dôležitá pre náš organizmus. Je nevyhnutnou súčasťou našej stravy pre obsah vitamínov, minerálnych látok a vody (60-90%). V porovnaní s ovocím…

Pšenica

Pšenica

Pšenica siata (Triticum aestivum) je najdôležitejšia chlebová obilnina s vysokým podielom bielkovín a kvalitného lepku. Celé zrno obsahuje mnoho vitamínov (skupina B, najmä thiamin) a minerálnych látok (vápnik, železo, fosfor), najmä v obalovej vrstve a klíčku. Klíčky sú zdrojom biologicky vysoko hodnotných látok a obsahujú všetky vitamíny skupiny B, vitamíny A, C, D a E….

Pšenica špaldová

Pšenica špaldová

Zrno špaldy obsahuje 60% sacharidov, 16% bielkovín, cca. 2% tukov, 2% minerálnych látok a skoro 2% vlákniny. Bielkoviny majú vyššie zastúpenie esenciálnych aminokyselín, najmä fenylalanín a tryptofán. Cení sa jej ľahká stráviteľnosť, jemne oriešková chuť, vysoká nutričná hodnota – vysoký obsah vlákniny a sacharidov, vitamínov (najmä thiamínu B1, riboflavínu B2, niacínu), minerálnych látok (vyšší obsah…

Koniec obsahu

Koniec obsahu