Lieskové oriešky

Lieskové oriešky

Lieskové oriešky sú plodmi liesky obyčajnej (Corylus Avellana). Lieskové oriešky sú dobre známou pochutinou, obsahujú až 60 % tuku, okolo 19 % bielkovín, 5 % sacharidov a ďalšie látky. Plody liesky obsahujú fosfor, železo, horčík, vápnik, vitamíny E a C. Vzhľadom ku svojej ľahkej stráviteľnosti (keď ich dobre pohryziete a premiešate so slinami) sú obzvlášť…

Fazuľa

Fazuľa

Fazuľa je dôležitým zdrojom bielkovín, provitamínu A, obsahuje značné množstvo draslíka (1260 mg) a iné minerály. Látka glykokinín pomáha znižovať obsah cukru krvi, preto je vhodná na liečebnú diétu aj bežnú konzumáciu pre diabetikov. Pomáha aj pri chorobách cievneho a srdcového systému a preventívne pôsobí proti rakovine hrubého čreva.

Jačmeň

Jačmeň

Jačmeň siaty (Hordeum vulgare) je predovšetkým zdrojom sacharidov (75 – 85%) a bielkovín (11 – 13%), v menšej miere obsahuje tuky (2 – 3%). Okrem základných látok je zdrojom vitamínov skupiny B a E a minerálnych látok. Pre nízky obsah lepku nie je veľmi vhodný na pečenie chleba. Vďaka vysokému obsahu vitamínu B5 chráni pred…

Ryby

Ryby

Ryby sú plné vitamínov A, D, B,  vápnika, fosforu a zinku. Morské ryby majú vysoký podiel prírodného jódu. Všetky ryby obsahujú vysoko kvalitné bielkoviny. Ryby sú nenahraditeľnou zásobárňou omega-3 mastných kyselín. Tieto majú priaznivý vplyv na znižovanie hladiny krvných tukov (napr. cholesterolu), pôsobia protizápalovo, znižujú krvný tlak a majú mierny  protizrážanlivý účinok, takže redukujú riziko…

Mäso

Mäso

Mäso je kostrová svalovina dobytka, zveriny, hydiny, rýb určená na spotrebu alebo ďalšie spracovanie. Mäso v širšom slova zmysle znamená všetky svalové, tukové a kostrové tkanivá vrátane požívateľných častí orgánov (kosti, chrupavky, väzivo, šľachy a medzisvalové tukové tkanivo). Mäso obsahuje približne 16 až 20% plnohodnotných bielkovín. Bielkoviny mäsa sú veľmi kvalitné. Obsahujú komplex dobre vyvážených…

Figy

Figy

Figy sú plodmi Figovníka obyčajného (Ficus carica). Z výživového i zdravotného hľadiska sú figy zaujímavé širokou škálou významných obsahových látok. Sú takpovediac energetickou bombou, ktorej sacharidová energia je sprevádzaná množstvom dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších zaujímavých látok. Čerstvá figa obsahuje až 82 % vody, 12-23 % cukrov, prevažne glukózu a fruktózu, 1,4 % bielkovín, 0,2…

Hrušky

Hrušky

Hrušky sú bohaté na vitamín A, vitamín C, E, draslík a meď. Nezanedbateľný je aj výskyt vitamínu B, a to hlavne pod šupkou. Hrušky obsahujú okrem vitamínov najmä vápnik, fosfor a ľahko stráviteľné cukry. Majú antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok. Hrušky patria medze najmenej alergenické zo všetkých ovocí. Práve pre toto sa niekedy používala ich…

Marhule

Marhule

Marhule obsahujú: 80 % vody, 12 % sacharidov, vitamín C, aminokyseliny, vitamíny skupiny B, betakarotén, vápnik, horčík, fosfor, draslík, železo, síru, kremík, mangán a meď. Posilňujú vlasy, nechty aj pokožku, sú výborným zdrojom železa a ďalších prvkov, napríklad kremíka a draslíka, takže zabraňujú chudokrvnosti aj únave. Z vitamínov je dôležitý obsah provitamínu A, ktorý je…

Broskyne

Broskyne

Broskyne obsahujú okolo 80 % vody, 6 až 15 % sacharidov, aminokyseliny, vitamín C, vitamíny skupiny B, betakarotén, kyselinu listovú, vápnik, horčík, sodík, zinok, fosfor, draslík a železo. Žltá, oranžová a červená farba broskýň naznačuje vysoký obsah karoténov. Karótény majú významnú ochrannú funkciu aj v ľudskom organizme. Broskyne používajú proti kašľu, uvoľňujú zápchu a pomáhajú…

Koniec obsahu

Koniec obsahu