Zlúčeniny

Kyselina linolová

Kyselina linolová (CLA) nazývaná aj ako omega-6 kyselina je nenasýtená mastná kyselina, ktorá tlmí potrebu prijímať nadmerné množstvo energie, čím zmierňuje pocity hladu a spomaľuje rast tukového tkaniva. Napomáha tiež procesu znižovania hladiny cholesterolu a triacylglycerolov v krvi a bráni

Kyselina linolová

Kyselina linolová (CLA) nazývaná aj ako omega-6 kyselina je nenasýtená mastná kyselina, ktorá tlmí potrebu prijímať nadmerné množstvo energie, čím zmierňuje pocity hladu a spomaľuje rast tukového tkaniva. Napomáha tiež procesu znižovania hladiny cholesterolu a triacylglycerolov v krvi a bráni

Lecitín

Lecitín je prírodná látka. Nachádza sa v potravinách rastlinného pôvodu, ako je napríklad sója. Lecitín je zložených z kyseliny fosforečenej, cholínu, mastných kyselín, glycerolu, glykolipidov, triglyceridov a fosfolipidov. Lecitín má vynikajúce účinky na znižovanie hladiny cholesterolu, keďže cholesterol a ostatné

Lecitín

Lecitín je prírodná látka. Nachádza sa v potravinách rastlinného pôvodu, ako je napríklad sója. Lecitín je zložených z kyseliny fosforečenej, cholínu, mastných kyselín, glycerolu, glykolipidov, triglyceridov a fosfolipidov. Lecitín má vynikajúce účinky na znižovanie hladiny cholesterolu, keďže cholesterol a ostatné

Antokyány

Antokyány sú flavónoidné látky, nositelia farebnosti ovocia a zeleniny. V prírode sa vyskytujú vo forme glykozidov. Každý rastlinný druh obsahuje charakteristické antokyánové farbivá. Antokyány urýchľujú hojenie rán a výrazne zmenšujú podiel poškodeného tkaniva. Dôležitú úlohu zohrávajú pri odbúravaní tukov a

Antokyány

Antokyány sú flavónoidné látky, nositelia farebnosti ovocia a zeleniny. V prírode sa vyskytujú vo forme glykozidov. Každý rastlinný druh obsahuje charakteristické antokyánové farbivá. Antokyány urýchľujú hojenie rán a výrazne zmenšujú podiel poškodeného tkaniva. Dôležitú úlohu zohrávajú pri odbúravaní tukov a

Fytochemikálie

Fytochemikálie sú chemické zlúčeniny získané z rastlín pre ich liečebné účinky. Jedným z najvýznamnejších účinkov fytochemikálií je antioxidačná ochrana proti pôsobeniu voľných radikálov. Chránia vaše bunky pred nádorovým procesom, podporujú imunitný systém alebo tvoria ochranný štít vašich génov. Zdroje: paradajky,

Fytochemikálie

Fytochemikálie sú chemické zlúčeniny získané z rastlín pre ich liečebné účinky. Jedným z najvýznamnejších účinkov fytochemikálií je antioxidačná ochrana proti pôsobeniu voľných radikálov. Chránia vaše bunky pred nádorovým procesom, podporujú imunitný systém alebo tvoria ochranný štít vašich génov. Zdroje: paradajky,

Kapsaicín

Kapsaicín má protizápalový a antioxidačný účinok. Zvyšuje prekrvenie, podporuje hojenie veredov žalúdka a dvanástnika. Blokuje vstup toxínov do bunky. Zdroje:pálivá paprika, feferónky, chili, jalapenos

Kapsaicín

Kapsaicín má protizápalový a antioxidačný účinok. Zvyšuje prekrvenie, podporuje hojenie veredov žalúdka a dvanástnika. Blokuje vstup toxínov do bunky. Zdroje:pálivá paprika, feferónky, chili, jalapenos

Karotenoidy

Karotenoidy (luteín, zeaxantín, beta-kryotoxantín) majú antioxidačný účínok – chránia oko pred makulárnou degenráciou. Zdroje: citrusy, marhule, farebné papriky

Karotenoidy

Karotenoidy (luteín, zeaxantín, beta-kryotoxantín) majú antioxidačný účínok – chránia oko pred makulárnou degenráciou. Zdroje: citrusy, marhule, farebné papriky

Lykopén

Antioxidačný účinok lykopénu spočíva v ochrane pred aterosklerózou, rakovinou, kataraktom, cukrovkou. Zdroje:paradajky, červený melón, červený a ružový grapefruit, guajava

Lykopén

Antioxidačný účinok lykopénu spočíva v ochrane pred aterosklerózou, rakovinou, kataraktom, cukrovkou. Zdroje:paradajky, červený melón, červený a ružový grapefruit, guajava

Kurkumín

Antioxidačný účinok kurkumínu spočíva v aktivácii detoxikačných enzýmov P-450. Zdroje:curry (kari korenie), kurkuma

Kurkumín

Antioxidačný účinok kurkumínu spočíva v aktivácii detoxikačných enzýmov P-450. Zdroje:curry (kari korenie), kurkuma

Flavonoidy

Flavonoidy (tangeretín, nobiletín) potláčajú rast rakovinových buniek. Aktivujú váš vlastný detoxikačný systém P-450. Zdroje: pomaranče, grapefruity, mandarinky, citróny

Flavonoidy

Flavonoidy (tangeretín, nobiletín) potláčajú rast rakovinových buniek. Aktivujú váš vlastný detoxikačný systém P-450. Zdroje: pomaranče, grapefruity, mandarinky, citróny

Lyzín

Lyzín je esenciálna aminokyselina, ktorú si ľudský organizmus nedokáže sám vyprodukovať. Lyzín sa považuje za najnepostrádanejšiu aminokyselinu, pretože sa nachádza len vo veľmi malom množstve v obilninách a zrnkách. Nedostatok lyzínu obmedzuje našu schopnosť zužitkovať ostatné aminokyseliny. Funguje ako nezastupiteľná

Lyzín

Lyzín je esenciálna aminokyselina, ktorú si ľudský organizmus nedokáže sám vyprodukovať. Lyzín sa považuje za najnepostrádanejšiu aminokyselinu, pretože sa nachádza len vo veľmi malom množstve v obilninách a zrnkách. Nedostatok lyzínu obmedzuje našu schopnosť zužitkovať ostatné aminokyseliny. Funguje ako nezastupiteľná