Kyselina linolová

Kyselina linolová (CLA) nazývaná aj ako omega-6 kyselina je nenasýtená mastná kyselina, ktorá tlmí potrebu prijímať nadmerné množstvo energie, čím zmierňuje pocity hladu a spomaľuje rast tukového tkaniva. Napomáha tiež procesu znižovania hladiny cholesterolu a triacylglycerolov v krvi a bráni tak vzniku predčasnej ateroskleróze a vysokého krvného tlaku. Zúčastňuje sa na tisícoch rôznych biochemických reakcií…

Lecitín

Lecitín je prírodná látka. Nachádza sa v potravinách rastlinného pôvodu, ako je napríklad sója. Lecitín je zložených z kyseliny fosforečenej, cholínu, mastných kyselín, glycerolu, glykolipidov, triglyceridov a fosfolipidov. Lecitín má vynikajúce účinky na znižovanie hladiny cholesterolu, keďže cholesterol a ostatné tuky premieňa na látky rozpustné vo vode, čo umožňuje ich ľahšie vylúčenie z organizmu. Prečisťuje…

Antokyány

Antokyány sú flavónoidné látky, nositelia farebnosti ovocia a zeleniny. V prírode sa vyskytujú vo forme glykozidov. Každý rastlinný druh obsahuje charakteristické antokyánové farbivá. Antokyány urýchľujú hojenie rán a výrazne zmenšujú podiel poškodeného tkaniva. Dôležitú úlohu zohrávajú pri odbúravaní tukov a pacientov s ischemickou chorobou srdca chránia pred anginou pectoris. Majú ochranný účinok proti poškodeniu ciev…

Fytochemikálie

Fytochemikálie sú chemické zlúčeniny získané z rastlín pre ich liečebné účinky. Jedným z najvýznamnejších účinkov fytochemikálií je antioxidačná ochrana proti pôsobeniu voľných radikálov. Chránia vaše bunky pred nádorovým procesom, podporujú imunitný systém alebo tvoria ochranný štít vašich génov. Zdroje: paradajky, jablká, marhule – a vlastne akéhokoľvek ovocie a zelenina Nezdroje: rezeň, tlačenka, klobása, tvaroh, saláma,…

Lykopén

Lykopén je červené rastlinné farbivo. Antioxidačný účinok lykopénu spočíva v ochrane pred aterosklerózou, rakovinou, kataraktom, cukrovkou. Zdroje: paradajky, červený melón, červený a ružový grapefruit, guajava

Kapsaicín

Kapsaicín má protizápalový a antioxidačný účinok. Zvyšuje prekrvenie, podporuje hojenie veredov žalúdka a dvanástnika. Blokuje vstup toxínov do bunky. Zdroje:pálivá paprika, feferónky, chili, jalapenos

Lyzín

Lyzín je esenciálna aminokyselina, ktorú si ľudský organizmus nedokáže sám vyprodukovať. Lyzín sa považuje za najnepostrádanejšiu aminokyselinu, pretože sa nachádza len vo veľmi malom množstve v obilninách a zrnkách. Nedostatok lyzínu obmedzuje našu schopnosť zužitkovať ostatné aminokyseliny. Funguje ako nezastupiteľná stavebná jednotka všetkých bielkovín. Táto aminokyselina má schopnosť pôsobiť proti nachladnutiu, herpesu a oparovým vírusom….

Koniec obsahu

Koniec obsahu