Kyselina linolová

Kyselina linolová (CLA) nazývaná aj ako omega-6 kyselina je nenasýtená mastná kyselina, ktorá tlmí potrebu prijímať nadmerné množstvo energie, čím zmierňuje pocity hladu a spomaľuje rast tukového tkaniva. Napomáha tiež procesu znižovania hladiny cholesterolu a triacylglycerolov v krvi a bráni tak vzniku predčasnej ateroskleróze a vysokého krvného tlaku. Zúčastňuje sa na tisícoch rôznych biochemických reakcií…

Lecitín

Lecitín je prírodná látka. Nachádza sa v potravinách rastlinného pôvodu, ako je napríklad sója. Lecitín je zložených z kyseliny fosforečenej, cholínu, mastných kyselín, glycerolu, glykolipidov, triglyceridov a fosfolipidov. Lecitín má vynikajúce účinky na znižovanie hladiny cholesterolu, keďže cholesterol a ostatné tuky premieňa na látky rozpustné vo vode, čo umožňuje ich ľahšie vylúčenie z organizmu. Prečisťuje…

Antokyány

Antokyány sú flavónoidné látky, nositelia farebnosti ovocia a zeleniny. V prírode sa vyskytujú vo forme glykozidov. Každý rastlinný druh obsahuje charakteristické antokyánové farbivá. Antokyány urýchľujú hojenie rán a výrazne zmenšujú podiel poškodeného tkaniva. Dôležitú úlohu zohrávajú pri odbúravaní tukov a pacientov s ischemickou chorobou srdca chránia pred anginou pectoris. Majú ochranný účinok proti poškodeniu ciev…

Fytochemikálie

Fytochemikálie sú chemické zlúčeniny získané z rastlín pre ich liečebné účinky. Jedným z najvýznamnejších účinkov fytochemikálií je antioxidačná ochrana proti pôsobeniu voľných radikálov. Chránia vaše bunky pred nádorovým procesom, podporujú imunitný systém alebo tvoria ochranný štít vašich génov. Zdroje: paradajky, jablká, marhule – a vlastne akéhokoľvek ovocie a zelenina Nezdroje: rezeň, tlačenka, klobása, tvaroh, saláma,…

Kapsaicín

Kapsaicín má protizápalový a antioxidačný účinok. Zvyšuje prekrvenie, podporuje hojenie veredov žalúdka a dvanástnika. Blokuje vstup toxínov do bunky. Zdroje:pálivá paprika, feferónky, chili, jalapenos

Lykopén

Lykopén je červené rastlinné farbivo. Antioxidačný účinok lykopénu spočíva v ochrane pred aterosklerózou, rakovinou, kataraktom, cukrovkou. Zdroje: paradajky, červený melón, červený a ružový grapefruit, guajava

Lyzín

Lyzín je esenciálna aminokyselina, ktorú si ľudský organizmus nedokáže sám vyprodukovať. Lyzín sa považuje za najnepostrádanejšiu aminokyselinu, pretože sa nachádza len vo veľmi malom množstve v obilninách a zrnkách. Nedostatok lyzínu obmedzuje našu schopnosť zužitkovať ostatné aminokyseliny. Funguje ako nezastupiteľná stavebná jednotka všetkých bielkovín. Táto aminokyselina má schopnosť pôsobiť proti nachladnutiu, herpesu a oparovým vírusom….

Koniec obsahu

Koniec obsahu