Antokyány
Antokyány sú flavónoidné látky, nositelia farebnosti ovocia a zeleniny. V prírode sa vyskytujú vo forme glykozidov. Každý rastlinný druh obsahuje charakteristické antokyánové farbivá.
Antokyány urýchľujú hojenie rán a výrazne zmenšujú podiel poškodeného tkaniva. Dôležitú úlohu zohrávajú pri odbúravaní tukov a pacientov s ischemickou chorobou srdca chránia pred anginou pectoris. Majú ochranný účinok proti poškodeniu ciev vyvolanému cholesterolom. Je preukázaný aj ich účinok proti vredovej chorobe žalúdka.
Antokyány pôsobia na cievy rovnako ako vitamín P; zmenšujú priepustnosť drobných vlásočníc, a tým zamedzujú kapilárnemu krvácaniu. Podobne ako vitamín A zlepšujú regeneráciu očnej sietnice resyntézou bielkovinového purpuru v tyčinkách, ktoré podmieňujú videnie v zhoršených svetelných podmienkach. Súčasné klinické výskumy potvrdzujú, že antokyány podporujú adaptáciu oka na šero po oslnení.
Zdroje: čučoriedky