Lyzín
Lyzín je esenciálna aminokyselina, ktorú si ľudský organizmus nedokáže sám vyprodukovať. Lyzín sa považuje za najnepostrádanejšiu aminokyselinu, pretože sa nachádza len vo veľmi malom množstve v obilninách a zrnkách. Nedostatok lyzínu obmedzuje našu schopnosť zužitkovať ostatné aminokyseliny. Funguje ako nezastupiteľná stavebná jednotka všetkých bielkovín. Táto aminokyselina má schopnosť pôsobiť proti nachladnutiu, herpesu a oparovým vírusom.
Lyzín podporuje vznik antiteliesok, hormónov a enzýmov a v spolupráci s C vitamínom napomáha torby kolagénu a regeneráciu tkanív. Keďže podporuje stavbu svalových proteínov, blahodárne pôsobí pri zotavovaní operácie alebo športových zranení. Znižuje aj vysokú hladinu triglyceridov v krvi.
Lyzín napomáha pri vstrebávaniu vápnika v organizme (hlavne u detí), je vhodný pre rast a vývoj kostí. Udržuje správnu rovnováhu dusíka v organizme a detoxikuje organizmus od olova. Tiež urýchľuje zotavenie po operáciách a športových zraneniach.
Zdroje: strukoviny, ryby (sumec), kuracie mäso, sója, šošovica, parmezán, azuki, mlieko, hrach, cícer, amarant