Šošovica

Šošovica

Šošovica pochádza zo Stredného východu a bola súčasťou stravy lovcov už 8 000 rokov pred n. l. Šošovica je bohatým zdrojom vápnika, železa, selénu, fosforu, zinku, vitamínov B1, B2, B6. Obsahuje sedem krát viac železa ako špenát.

Sója

Sója

Sója je strukovina, ktorá viac ako 2 000 rokov predstavuje spolu s ryžou základnú výživu národov východnej a juhovýchodnej Ázie. Vyniká predovšetkým jej vysokou výživovou hodnotou, chemickým zložením a priaznivými účinkami. Sója je zdrojom kvalitných bielkovín (obsahuje 40% bielkovín podobného zloženia ako bielkoviny najkvalitnejšieho mäsa), obsahuje 20% tukov tvorených hlavne polynenasýtenými mastnými kyselinami. Medzi nimi sa…

Cícer

Cícer

Cícer baraní (Cicer arietinum L.) je strukovina jemne orieškovej chuti. V minulosti sa na našom území z neho pripravovali napr. zeleninové polievky, ktorým dodával chuť „kuraciny“. Z hľadiska nutričných a organoleptických vlastností patrí cícer medzi najkvalitnejšie strukoviny vhodné pre ľudskú výživu. Odporúča sa pre deti a tehotné ženy – je bohatým zdrojom vápnika, železa a…

Fazuľa

Fazuľa

Fazuľa je dôležitým zdrojom bielkovín, provitamínu A, obsahuje značné množstvo draslíka (1260 mg) a iné minerály. Látka glykokinín pomáha znižovať obsah cukru krvi, preto je vhodná na liečebnú diétu aj bežnú konzumáciu pre diabetikov. Pomáha aj pri chorobách cievneho a srdcového systému a preventívne pôsobí proti rakovine hrubého čreva.

Koniec obsahu

Koniec obsahu