Už máte prezývku a heslo?Registrujte sa na tejto stránke!Zvoľte si prihlasovacie meno a zadajte váš email. Zabudli ste heslo?Vložte prezývku alebo email pre obnovenie hesla. |
Existuje viacero druhov šošovice, od žltej, cez oranžovú, zelenú, hnedú až po čiernu. Šošovica spolu s obilninami, napr. ryžou, cestovinami poskytne kompletné bielkovinové jedlo. Účinky:
|

Kukurica
Kukurica obsahuje: škrob (70%), bielkoviny (15%), tuky (10%), celulózu (5%). Kukurica obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, provitamín A (karotén) a vitamín E. Z minerálnych látok v nej prevláda fosfor, draslík, vápnik a horčík, ktorý pomáha znižovať stres.

Kukurica
Kukurica obsahuje: škrob (70%), bielkoviny (15%), tuky (10%), celulózu (5%). Kukurica obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, provitamín A (karotén) a vitamín E. Z minerálnych látok v nej prevláda fosfor, draslík, vápnik a horčík, ktorý pomáha znižovať stres.

Cvikla
Cvikla (červená repa) obsahuje predovšetkým železo, ktorého výskyt je spomedzi ostatných potravín mimoriadne vysoký. Z minerálnych látok sú to potom ďalej zinok, meď, kremík, draslík, vápnik, jód a horčík. Tieto zlepšujú kvalitu pleti, nechtov, vlasov a výrazne pomocou nich bojujete

Cvikla
Cvikla (červená repa) obsahuje predovšetkým železo, ktorého výskyt je spomedzi ostatných potravín mimoriadne vysoký. Z minerálnych látok sú to potom ďalej zinok, meď, kremík, draslík, vápnik, jód a horčík. Tieto zlepšujú kvalitu pleti, nechtov, vlasov a výrazne pomocou nich bojujete

Dula
Dula obsahuje množstvo pektínu, kyseliny, slizy, asi 10 % cukrov (najmä fruktózu), silice, triesloviny, provitamín A, vitamín C, B, ďalej minerálne látky – draslík, vápnik, železo, meď, fosfor a zinok. Sušené plody sa používajú pri žalúdočných problémoch, bolestiach hrdla, pri

Dula
Dula obsahuje množstvo pektínu, kyseliny, slizy, asi 10 % cukrov (najmä fruktózu), silice, triesloviny, provitamín A, vitamín C, B, ďalej minerálne látky – draslík, vápnik, železo, meď, fosfor a zinok. Sušené plody sa používajú pri žalúdočných problémoch, bolestiach hrdla, pri

Uhorka
Uhorka obsahuje až 96 percent vody, preto je ideálnou potravinou, ktorá vaše telo udrží hydratované. Nachádza sa v nej komplex vitamínov B, vitamín C, A, ale aj síra, mangán, fosfor, vápnik, draslík a bór. Ten je dôležitý na správny vývoj kostí a kĺbovej

Uhorka
Uhorka obsahuje až 96 percent vody, preto je ideálnou potravinou, ktorá vaše telo udrží hydratované. Nachádza sa v nej komplex vitamínov B, vitamín C, A, ale aj síra, mangán, fosfor, vápnik, draslík a bór. Ten je dôležitý na správny vývoj kostí a kĺbovej

Cibuľa
Surová cibuľa má fytoncídne účinky (ničí choroboplodné zárodky a dokáže zastaviť rast niektorých baktérií a mikroorganizmov), potláča plynatosť a zápchu. Vzhľadom na obsah síry, kremíka a zinku vplýva veľmi dobre na rast vlasov a pevnosť nechtov. Cibuľa je výbornou prevenciou

Cibuľa
Surová cibuľa má fytoncídne účinky (ničí choroboplodné zárodky a dokáže zastaviť rast niektorých baktérií a mikroorganizmov), potláča plynatosť a zápchu. Vzhľadom na obsah síry, kremíka a zinku vplýva veľmi dobre na rast vlasov a pevnosť nechtov. Cibuľa je výbornou prevenciou

Paradajky
Paradajky pochádzajú z Južnej Ameriky z oblasti Ánd. Paradajka obsahuje A, B, E a C vitamín, ktorý je tu zastúpený v takom množstve, že vám stačí zjesť jednu väčšiu paradajku, aby ste pokryli jeho odporúčanú dennú dávku. Z minerálov je

Paradajky
Paradajky pochádzajú z Južnej Ameriky z oblasti Ánd. Paradajka obsahuje A, B, E a C vitamín, ktorý je tu zastúpený v takom množstve, že vám stačí zjesť jednu väčšiu paradajku, aby ste pokryli jeho odporúčanú dennú dávku. Z minerálov je

Brokolica
Brokolica (ako karfiol, ružičkový kel a kapusta) patrí medzi hlúbovitú zeleninu. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, A, B komplexu, vitamínu H a K. Čím sú ružičky brokolice tmavšie, tým je v nej viac vitamínu C aj betakaroténu. Z minerálnych látok je

Brokolica
Brokolica (ako karfiol, ružičkový kel a kapusta) patrí medzi hlúbovitú zeleninu. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, A, B komplexu, vitamínu H a K. Čím sú ružičky brokolice tmavšie, tým je v nej viac vitamínu C aj betakaroténu. Z minerálnych látok je

Baklažán
Baklažán je chudobný na bielkoviny a neobsahuje skoro žiadny tuk. Obsahuje predovšetkým mangán, molybdén, draslík, meď, síru a vápnik. Z vitamínov je to vitamín K, B1, B3, B6, B9 a vitamín C. Funkcie: diuretikum, zvyšuje produkciu moču, pomáha pri fungovaní

Baklažán
Baklažán je chudobný na bielkoviny a neobsahuje skoro žiadny tuk. Obsahuje predovšetkým mangán, molybdén, draslík, meď, síru a vápnik. Z vitamínov je to vitamín K, B1, B3, B6, B9 a vitamín C. Funkcie: diuretikum, zvyšuje produkciu moču, pomáha pri fungovaní

Čaj
Čaj sa získava spracovaním listov z čajovníka (Camellia sinensis). Nápoje vyrobené z inej rastliny ako čajovníka nie sú čaje. Spôsob spracovania (zelený, čierny, biely) a oblasť (japonský, čínsky, indický) určujú druh čaju. Čaj obsahuje polyfenoly, kofeín (theín) 5%, teofylín, teobromín,

Čaj
Čaj sa získava spracovaním listov z čajovníka (Camellia sinensis). Nápoje vyrobené z inej rastliny ako čajovníka nie sú čaje. Spôsob spracovania (zelený, čierny, biely) a oblasť (japonský, čínsky, indický) určujú druh čaju. Čaj obsahuje polyfenoly, kofeín (theín) 5%, teofylín, teobromín,

Sója
Sója je strukovina, ktorá viac ako 2 000 rokov predstavuje spolu s ryžou základnú výživu národov východnej a juhovýchodnej Ázie. Vyniká predovšetkým jej vysokou výživovou hodnotou, chemickým zložením a priaznivými účinkami. Sója je zdrojom kvalitných bielkovín (obsahuje 40% bielkovín podobného zloženia

Sója
Sója je strukovina, ktorá viac ako 2 000 rokov predstavuje spolu s ryžou základnú výživu národov východnej a juhovýchodnej Ázie. Vyniká predovšetkým jej vysokou výživovou hodnotou, chemickým zložením a priaznivými účinkami. Sója je zdrojom kvalitných bielkovín (obsahuje 40% bielkovín podobného zloženia