Šošovica
Šošovica pochádza zo Stredného východu a bola súčasťou stravy lovcov už 8 000 rokov pred n. l. Šošovica je bohatým zdrojom vápnika, železa, selénu, fosforu, zinku, vitamínov B1, B2, B6. Obsahuje sedem krát viac železa ako špenát. Zo všetkých strukovín je šošovica najbohatšia na bielkoviny (25 %) a obsahuje najmenej tukov (0,6 %). Bielkovinám v šošovici chýba esenciálna aminokyseliny metionín a neesenciálna cysteín. Avšak naklíčená šošovica obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, vrátane aj týchto dvoch a jej obsah vitamín stúpne niekoľkonásobne. Obsahuje vlákninu, ktorá podporuje činnosť čriev a pomáha pri zápche. Je ľahšie stráviteľná ako fazuľa, lebo obsahuje oveľa menej trieslovín. Šošovica má výborné nutričné hodnoty a vďaka tomu je veľmi cennou potravinou pre vegetariánov.
Existuje viacero druhov šošovice, od žltej, cez oranžovú, zelenú, hnedú až po čiernu. Šošovica spolu s obilninami, napr. ryžou, cestovinami poskytne kompletné bielkovinové jedlo.
Účinky:
- podporuje tvorbu a cielenú obnovu krvi
- reguluje činnosť čriev a funguje ako prevencia pri zápche
- predchádzajú kardiovaskulárnym ochoreniam
- vhodná aj pre diabetikov, lebo znižuje obsah cukru v krvi