Cícer
Cícer baraní (Cicer arietinum L.) je strukovina jemne orieškovej chuti. V minulosti sa na našom území z neho pripravovali napr. zeleninové polievky, ktorým dodával chuť „kuraciny“. Z hľadiska nutričných a organoleptických vlastností patrí cícer medzi najkvalitnejšie strukoviny vhodné pre ľudskú výživu.
Odporúča sa pre deti a tehotné ženy – je bohatým zdrojom vápnika, železa a vitamínu B15, zo strukovín najmenej nafukuje. Kvalita semien je daná vysokým obsahom cukrov, bielkovín a vlákniny, je dobrým zdrojom lyzínu (cca 7 %), nízke hodnoty vykazujú sírne aminokyseliny. Z mastných kyselín je významný vysoký podiel kyseliny linolovej. Na Balkáne bolo v minulosti tradíciou, že pravú zrnkovú kávu pripravovali s pridaním malého množstva praženého a pomletého cícera, ktorý nápoju udržiaval žiadúcu penu.
fantasticky, milujeme cicer! :-)
Varím ho a je dobrý z neho aj guľáš.
Dnes som ho prvý krát jedla čerstvý, surový. Má chuť ako mladý hrášok, je mňamkový :) A zdravý !