Sója

Zelené sójové bôbySója je strukovina, ktorá viac ako 2 000 rokov predstavuje spolu s ryžou základnú výživu národov východnej a juhovýchodnej Ázie. Vyniká predovšetkým jej vysokou výživovou hodnotou, chemickým zložením a priaznivými účinkami.

Sója je zdrojom kvalitných bielkovín (obsahuje 40% bielkovín podobného zloženia ako bielkoviny najkvalitnejšieho mäsa), obsahuje 20% tukov tvorených hlavne polynenasýtenými mastnými kyselinami. Medzi nimi sa vyskytuje aj kyselina linolová, esenciálna mastná kyselina, ktorá plní dôležité funkcie v organizme. Z vitamínov je to hlavne E a vitamíny skupiny B. Nechýbajú ani minerálne látky ako vápnik, železo (sója obsahuje viac vápnika ako mlieko a mliečne výrobky a viac železa ako hovädzia pečeň či špenát), ďalej fosfor, horčík, meď a zinok

Sójové bôby sú aj zdrojom lecitínu 1,7%, ktorý je dôležitý pre činnosť nervového systému, pôsobí na znižovanie cholesterolu v krvi, znižuje riziko pred artériosklerózou a inými závažnými ochoreniami.

Okrem veľkého podielu vlákniny (2,6 – 5,8%), ktorá priaznivo ovplyvňuje činnosť tráviaceho traktu a chráni ho pred nádorovým ochorením, obsahuje aj jedinečné rastlinné hormóny tzv. fytoestrogény.Sója

Účinky:

  • znižuje cholesterol
  • upravuje trávenie, reguluje a optimalizuje činnosť ciev
  • pomáha predchádzať osteoporóze
  • zlepšuje činnosť pečene
  • chráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami, pomáha znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi
  • pravidelná konzumácia napomáha znížiť potrebnú dávku inzulínu pri cukrovke
  • fytoestrogény pomáhajú zmierňovať klimakterické ťažkosti žien v súvislosti s menopauzou

Ideálna kombinácia obsahu bielkovín, minerálnych látok a kyselín v sójových bôboch napomáha v prevencii pred  civilizačnými ochoreniami.

Zo sóje sa vyrábajú rôzne produkty:

  • sójové mlieko – pripravuje sa z bôbov, namáčaných vo vode, zomletých, upravených a prefiltrovaných.
  • tofu – sójový syr – pripravuje sa pridaním zrážadla do sójového mlieka. Potom sa niekoľko dní lisuje, až získa polotuhú konzistenciu.
  • sójové mäso – obsahuje iba bôby alebo môže byť kombinované s múkou. Na trhu existujú rôzne  druhy: sójové kocky, granuly, plátky, drť, filé, hamburgery, párky…
  • sójová múka – získava sa zomletím sójových bôbov.
  • sójová omáčka – fermentované sójové bôby, voda a morská soľ.
  • sójový olej – olej s vysoko kvalitnou a neutrálnou chuťou, ktorý obsahuje až 61% polynenasýtených mastných kyselín

 

Pridaj komentár