Moruše

MorušeMoruše (Morus alba alebo Morus nigra) majú osviežujúcu, príjemnú sladkokyslú chuť, obsahujú cenné látky a vitamíny.  Obsahujú 8% cukrov, ďalej organické kyseliny, vitamín C, minerálne a bioaktívne látky s protizápalovými a dezinfekčnými účinkami horných dýchacích ciest.

Moruše sú bohaté na železo, ktoré je nevyhnutné pre udrženie zdravého počtu červených krvinek a na prevenciu chudokrvnosti. Plody moruše obsahujú až 1,85 mg železa na 100 gramov (23 % odporúčanej dennej dávky). Moruše sú zdrojom resveratrolu. Je to látka s antioxidačnými a antibakteriálnymi účinkami, ktorá chráni srdce, posilňuje imunitu, odbúrava stres a navyše je účinná proti rakovine kože, pŕs a pľúc.

V domácnostiach majú viacnásobnú využiteľnosť. Čerstvé plody sú príjemne osviežujúce, vhodné do ovocných pohárov a na prípravu kvalitného sirupu, kompótu a džemu. V minulosti sa tiež využívali v ľudovom liečiteľstve.

Pridaj komentár