Čučoriedky
Čučoriedky, ktoré sa považujú za najzdravšie ovocie na svete, sú plodmi kríkaVaccinium myrtillus. Plody obsahujú aj organické kyseliny, pektíny, cukry, provitamín A a vitamín B, najmä tiamín, vitamín C, vápnik, draslik, horčík a fosfor.
Pre obsah trieslovín sa používajú proti hnačke a pri liečbe hemoroidov. Obsahujú aj dve termostabilné protibakteriálne látky rozpustné vo vode, ktoré pôsobia proti baktérii Escherihia coli a ďalším stafylokokom zodpovedným za žalúdočné a črevné ochorenia. Podporujú rast detí a odolnosť proti chorobám. Bobule obsahujú antokyány, ktoré urýchľujú hojenie rán a výrazne zmenšujú podiel poškodeného tkaniva. Dôležitú úlohu zohrávajú pri odbúravaní tukov a pacientov s ischemickou chorobou srdca chránia pred anginou pectoris. Majú ochranný účinok proti poškodeniu ciev vyvolanému cholesterolom. Je preukázaný aj ich účinok proti vredovej chorobe žalúdka.
Plody čučoriedky sú vhodným liekom pri šeroslepote, ale aj v jej prevencii. Okrem toho majú aj antiparazitický účinok proti hlístam, škrkavkám či detským mrliam.
Listy a vňať má 10% trieslovín, obsahujú však najmä flavonoidy, ktoré znižujú koncentráciu cukru v krvi, preto sa podávajú ako pomocný liek pri cukrovke.