Vitamín C
Vitamín C (kyselina askorbová) je rozpustný vo vode. Väčšina živočíchov je schopná syntetizovať vlastný vitamín C, ale človek ho musí prijímať v potrave. Zohráva rozhodujúcu úlohu pri tvorbe kolagénu a pri obnove (eventuálne liečbe) ďasien, krvných ciev, kostí a zubov. V organizme umožňuje vstrebávanie železa. Zdrojom vitamínu C sú zelenina a ovocie. V obilninách sa vôbec nevyskytuje, v mliečnych a mäsových produktoch je ho veľmi málo.
Ako pomáha organizmu:
Hojí rany, popáleniny a krvácajúce ďasná. Urýchľuje hojenie rán po operáciach a hojenie jaziev. Pomáha znižovať hladinu krvného choresterolu. Pôsobí preventívne proti vzniku rôznych typov vírusových a bakteriálnych infekcií a podnecuje činnosť imunitného systému. Bráni tvorbe nitrózamidov (rakovinotvorných látok v údenom mäse a šunke). Bráni vzniku skorbutu.
Chráni organizmus pri nachladnutí. Ako antioxidant bráni starnutiu buniek a organizmu.
Zvyšuje schopnosť organizmu absorbovať vápnik a železo, a vylučovať meď, olovo a ortuť.
Zdroje vitamínu C:
citrusové ovocie, šípky, petržlen, čierne ríbezle, kapusta zelená listová zelenina, paradajky, paprika, kel, karfiol, zemiaky.
..super článok, vitC je veľmi podceňovaný, treba denne jesť čerstvé ovocie.