Gaštany
Gaštany sú veľmi výživné, obsahujú 6-8% bielkovín, 3% tukov a 40-42% cukrov, najmä škrobu. Čerstvé gaštany majú rovnaký obsah vitamínu C ako citróny. Rovnako sú dobrým zdrojom vitamínov B1, B2, E a minerálov – horčíka, draslíka, zinku, železa, fosforu, sodíka, vápnika a iných. Obsahujú minimum tuku, ale zato množstvo sacharidov ve forme škrobu, takže nie sú zrovna diétnou pochúťkou. Majú vysokú energetickú hodnotu, sedem- až desaťkrát vyššiu ako varené zemiaky. Konzumácia gaštanov je preto vhodná pre deti, starších ľudí, fyzicky náročne pracujúcich a športovcov. Plody obsahujú tiež tiesloviny.
Gaštany majú pozitívny vplyv na žalúdok, srdce, mozog, reumatické ochorenia a krvný obeh. Údajne predchádzajú postupnej strate pamäti u starších osôb. Pretože neobsahujú glukózu ani fruktózu, sú vhodné aj pre diabetikov.
Plody majú antiseptický účinok a podporujú trávenie. Pripisujú sa im priaznivé účinky pri chudokrvnosti, vyčerpaní, bolestiach hlavy a chronickom kašli. Liečivé účinky má aj kôra obsahujúca tanín a mladé listy.
Plody gaštana jedlého sa konzumujú pečené alebo varené. Vhodné sú spolu so zemiakmi ako príloha k mäsitým jedlám. Spracúvajú sa aj do podoby pyré, krému alebo múky.
Foto: Wildfeuer
Ak maju desatkrat vyssiu energeticku hodnotu ako zemiaky, ako mozu byt vhodne pre diabetikov, ktori sa musia vyhybat jedlam s vysokym obsahom skrobu?
Idem na ne :-)
no dobry cukor bol po nich rano DDDDDDDDDDDDDDDD
druhy odsek
Bella Bianca ale prd mozu to aj diabetici
no ze kolko cukrov tak zase ja by som nemala
neni nad sicilske gastany mnamiky mnam :P
moja dcerka ich zje na kvantum :D
velmi mám rád jedlé gaštany sú vynikajúce a zdravé.
milujem gastany! :)
je to barzo zdravé.