Goji
Goji (godži) sú sušené plody kustovnice (Lycium chinensis). Goji majú sýto červenú farbu a sú veľké asi ako sušené hrozienka. Chuťou pripomínajú niečo medzi brusnicou, jablkom alebo šípkou. Goji rastú na úrodnej pôde himalájskych podhorí na stredne veľkých kríkoch. Tradičná čínska medicína od nepamäti považuje Goji za liečivú potravinu podporujúcu dlhovekosť, vitalitu a sexuálnu potenciu.
Obsahujú 18 druhov aminokyselín, vrátane všetkých osem esenciálnych aminokyselín (napr. tryptofan či isoleucin), 21 stopových prvkov (napríklad meď, vápnik, zinok, fosfor, železo a selén), sú najbohatším zdrojom karoténoidov zo všetkých známych rastlín na Zemi (čo naznačuje už ich jasná červená farba). Čo sa týka beta-karoténu, sú vydatnejšie než mrkva. ďalej obsahujú vitamíny C, B1, B2, B6 a vitamín E.
– majú protizápalový betasisterol a unikátnu skupinu lycium polysacharidov, ktoré neutralizujú voľné radikály, čím spomaľujú proces starnutia;
– posilňujú imunitný systém
– stimulujú mozog (hypofýzu) k vylučovaniu regeneratívneho rastového hormónu