Vitamín A
Vitamín A je rozpustný v tukoch. K jeho vstrebaniu z tráviacej trubice sú nevyhnutné tuky a minerály. Vyskytuje sa v dvoch formách: jedna je aktívna, ktorá sa volá retinol (nachadzá sa v potravinách zvieracieho pôvodu), druhou je provitamín A, ktorý poznáte ako karotén (môžeme ho nájsť v potravinách rastlinného aj živočíšneho pôvodu). Telo by bez vitamínu A nebolo schopné využívať bielkoviny, preto ho nutne potrebujeme.
Ako pomáha organizmu:
Vitamín A podporuje nočné videnie, ale jeho nedostatok spôsobuje šeroslepotu. Má pozitívny vplyv na normálnu stavbu buniek, rast, tvorbu kostí, zubov, vlasov, pokožky a sliznice. Chráni organizmus pred znečistením a pred žalúdočnými vredmi. Chráni pred nachladnutím, chrípkou a zápalom priedušiek.
Zdroje vitamínu A:
Rybací tuk, pečeň, mrkva, tmavozelená a žltá zelenina, vajcia, mlieko a mliečne výrobky, žlté ovocie.