Vitamín K

Vitamín K (metylnaftochinon, koagulačný vitamín) – upravuje zrážanlivosť krvi, umožňujeVitamíny tvorbu protrombínu v pečeni, čím zabraňuje vykrvácaniu. Podporuje správnu funkciu pečene a dlhovekosť. Preventívne pôsobí proti rednutiu kostí (osteoporóze).

Vitamín K sa varením nestráca, ale fritovanie a vyprážanie ochudobňuje potraviny o vitamín K.

Nedostatok:
Nedostatok tohoto dôležitého vitamínu sa prejavuje krvácaním ďasien či dlhším krvácaním z malých raniek. Ďalšie prejavy sú kruhy pod očami, nedostatok krvných doštičiek, krvácavosť.

Zdroje:
pažítka, špenát, kapusta, kel, zelený šalát, petržlen, brokolica, karfiol, fazuľa, fenykel, avokádo, kivi, sójový a olivový olej

Pridaj komentár