Vitamín K
Vitamín K (metylnaftochinon, koagulačný vitamín) – upravuje zrážanlivosť krvi, umožňuje tvorbu protrombínu v pečeni, čím zabraňuje vykrvácaniu. Podporuje správnu funkciu pečene a dlhovekosť. Preventívne pôsobí proti rednutiu kostí (osteoporóze).
Vitamín K sa varením nestráca, ale fritovanie a vyprážanie ochudobňuje potraviny o vitamín K.
Nedostatok:
Nedostatok tohoto dôležitého vitamínu sa prejavuje krvácaním ďasien či dlhším krvácaním z malých raniek. Ďalšie prejavy sú kruhy pod očami, nedostatok krvných doštičiek, krvácavosť.
Zdroje:
pažítka, špenát, kapusta, kel, zelený šalát, petržlen, brokolica, karfiol, fazuľa, fenykel, avokádo, kivi, sójový a olivový olej
Nie že nesmú, ale mali by si kontrolovať jeho príjem aby prudko nekolísal.
Nerzabudnite dodat, ze ludia ktory uzivaju WARFARIN ,
ORFARIN a podobne lieky ktore su pre nich dolezite tento vytamin NESMU……