Vajcia
Slepačie vajce pozostáva z cca 75% vody, 12% bielkovín a 11% tukov. Okrem toho sú vajcia významným zdrojom vitamínov A, E, D a K, a celého radu vitamínov skupiny B. Z minerálnych látok je to najmä selén, zinok, horčík, fosfor, železo. V škrupine sa nachádza vápnik.
O cholesterole nachádzajúcom sa v žĺtku, a stále sa vedú debaty, či je pre človeka škodlivý alebo nie. Jedno vajce denne by nemalo mať vplyv na zvýšenie cholesterolu.
Vajcia majú komplexné spektrum nevyhnutných aminokyselín. Prednosťou vajec je najmä vysoká biologická hodnota bielkovín, ktoré sú v nich obsiahnuté. Bielkoviny z vajca dokáže náš organizmus ľahšie stráviť ako bielkoviny z niektorých druhov mäsa.
Funkcie:
- chránia pred slepotou (hlavne v staršom veku)
- prevencia chronických ochorení
- správny rast deti a mladých ľudí
- zdroj vitamínu D a aminokyselín
Vajcia môžu obsahovať salmonelu, baktériu, ktorá vyvoláva epidémiu z pokazených potravín. Pri vysokých teplotách sa salmonela zničí, preto je dôležité, aby sa jedlo prehrialo aspoň na 70 °C.
Kvalitu vajec ovplyvňuje kvalita a čistota chovu. Kupujte si predovšetkým vajcia označené 0 SK (vajcia z ekologického poľnohospodárstva, bio, voľný chov) alebo 1 SK (vajcia z chovu vo voľnom výbehu).