Med
Med je produktom včely medonosnej, ktorá zbiera nektár alebo medovicu. Je to zmes cukrov (fruktóza 38 %, glukóza, 31 %, sacharóza 1 % a iné sacharidy 9 %), vody, a iných zložiek. Okrem toho obsahuje aj organické kyseliny – jablčnú, vínnu, citrónovú, aminokyseliny (prolin, kyselinu glukonovú, lyzín), enzýmy (glukozooxidáza, diastáza, invertáza), vitamíny C a B, veľké množstvo minerálnych látok draslík, vápnik, sodík, horčík, železo, meď, kobalt, zinok, jód, fluór a hormóny (acetylcholín, noradrenalín, adrenalín)
Zložky obsiahnuté v mede urýchľujú produkciu slinných žliaz, poskytujú enzýmy na trávenie potravy. Výborne pôsobí med aj pri ochoreniach pečene. Med urýchľuje aj liečenie vredového ochorenia dvanástorníka a žalúdka. Med je veľmi ľahko stráviteľný, rýchlo vniká do krvi a oslobodzuje žalúdok od náročného trávenia. Pôsobí účinne pri chorobách obličiek a močových ciest, pri žltačke, obličkových a žlčníkových kameňoch a pri liečbe ženských chorôb.
Pôsobí ako protijed na kofeín, alkohol a tabletky proti bolestiam hlavy. Jedna lyžička medu znižuje obsah alkoholu v krvi o 18% až 40%. Med tiež lieči a čistí špinavé rany, pričom predchádza ich hnisaniu, otvorené rany na nohách, obarenia, zmierňuje bolesti a dochádza k rýchlejšiemu hojeniu rán bez hnisania a zanechania jaziev. Vďaka vysokému obsahu cukru ničí baktérie procesom nazývaným osmolýza.
Med sa používa aj ako zdroj okamžite využiteľnej energie (rýchlo sa vstrebáva a zlepšuje biologickú dostupnosť látok) alebo na posilnenie imunitného systému, či pri udržaní dobrej duševnej kondície – potláča napätie, zmierňuje nervozitu, nechutenstvo.
Prirodzenou vlastnosťou medu je kryštalizácia, ktorá je známkou jeho pravosti. Existuje viacero druhov medov, repkový, kvetový (obsahuje najviac peľu, preto nie je vhodný pre alergikov), agátový, lipový medovicový (horský – neobsahuje peľ, preto je vhodný pre alergikov a obsah minerálov a vitamínov je v ňom najvyšší).
Med mám velmi rád