Čaj sa získava spracovaním listov z čajovníka (Camellia sinensis). Nápoje vyrobené z inej rastliny ako čajovníka nie sú čaje. Spôsob spracovania (zelený, čierny, biely) a oblasť (japonský, čínsky, indický) určujú druh čaju. Čaj obsahuje polyfenoly, kofeín (theín) 5%, teofylín, teobromín, aminokyseliny, karotenoidy, tokoferoly, sacharidy, vitamíny, fytochemikálie a minerálne látky.
Účinky:
- znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb
- posilňuje cievy
- znižuje riziko ochorenia na rakovinu
- zlepšuje stav chrupu a kostí
- zvyšuje obranyschopnosť organizmu pri chrípkových a vírusových ochoreniach
- znižuje hladinu cholesterolu, najmä LDL
- je prirodzené diuretikum
- osviežuje telo a zbavuje ho únavy a napätia
Kofeín v čaji nepôsobí na človeka ako v káve. Kofeín z čaju je telu dodávaný postupne v priebehu dlhšieho časového úseku.
Druhy čajov:
- biely čaj – obsahuje veľa tipsov (vrchných púčikov a lístkov čajovníka). Listy sa po zavädnutí nechajú sušiť pozvoľna na slnku.
- zelený čaj – pri spracovaní čaju sa zabráni oxidácii lístkov prudkých opražením na panvici (čínska metóda) alebo krátkym zaparením (japonská metóda) hneď po zbere. Lístky si tak zachovajú pôvodnú zelenú farbu a sviežu chuť.
- žltý čaj – spracúva sa podobne ako zelený, ale nechá krátku dobu fermentovať
- oolong – čiastočne oxidovaný čaj. Oxidácia listov sa preruší pečením, niekedy aj viac krát po sebe.
- čierny čaj – oxidovaný čaj. Po zbere sa lístky zvinú, naruší sa bunková štruktúra na nastáva oxidácia, účinkom ktorej sa zmení chuť a farba listu na červenohnedú.
- tmavý čaj – Pu-erh – dodatočne fermentovaný čaj stlačený do tvaru koláča. Dozrievanie pri Shu Pu-erh trvá niekoľko rokov.
- aromatizovaný čaj – navoňaný, ochutený bylinami, ovocím alebo arómou
Pu-Erh je v súčasnosti populárny v boji s nadváhou, pričom redukuje hladinu cholesterolu v krvi (ale nie už uloženého), uľahčuje trávenie tučných jedál a prečisťuje organizmus. Taktiež napomáha pri znižovaní hladiny alkoholu v krvi.
|