Čaj

Čaj sa získava  spracovaním listov z čajovníka (Camellia sinensis). Nápoje vyrobené z inej rastliny ako čajovníka nie sú čaje. Spôsob spracovania (zelený, čierny, biely) a oblasť (japonský, čínsky, indický) určujú druh čaju. Čaj obsahuje  polyfenoly, kofeín (theín) 5%, teofylín, teobromín, aminokyseliny, karotenoidy, tokoferoly, sacharidy, vitamíny, fytochemikálie a minerálne látky.caj

Účinky:

  • znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb
  • posilňuje cievy
  • znižuje riziko ochorenia na rakovinu
  • zlepšuje stav chrupu  a kostí
  • zvyšuje obranyschopnosť organizmu pri chrípkových a vírusových ochoreniach
  • znižuje hladinu cholesterolu, najmä LDL
  • je prirodzené diuretikum
  • osviežuje telo a zbavuje ho únavy a napätia

Kofeín v čaji nepôsobí na človeka ako v káve. Kofeín z čaju je telu dodávaný postupne v priebehu dlhšieho časového úseku.

Druhy čajov:

  • biely čaj – obsahuje veľa tipsov (vrchných púčikov a lístkov čajovníka). Listy sa po zavädnutí nechajú sušiť pozvoľna na slnku.
  • zelený čaj – pri spracovaní čaju sa zabráni oxidácii lístkov prudkých opražením na panvici (čínska metóda) alebo krátkym zaparením (japonská metóda) hneď po zbere. Lístky si tak zachovajú pôvodnú zelenú farbu a sviežu chuť.
  • žltý čaj – spracúva sa podobne ako zelený, ale nechá krátku dobu fermentovať
  • oolong – čiastočne oxidovaný čaj. Oxidácia listov sa preruší pečením, niekedy aj viac krát po sebe.
  • čierny čaj – oxidovaný čaj. Po zbere sa lístky zvinú, naruší sa bunková štruktúra na nastáva oxidácia, účinkom ktorej sa zmení chuť a farba listu na červenohnedú.
  • tmavý čaj – Pu-erh – dodatočne fermentovaný čaj stlačený do tvaru koláča. Dozrievanie pri Shu Pu-erh trvá niekoľko rokov.
  • aromatizovaný čaj – navoňaný, ochutený bylinami, ovocím alebo arómou

Pu-Erh je v súčasnosti populárny v boji s nadváhou, pričom redukuje hladinu cholesterolu v krvi (ale nie už uloženého), uľahčuje trávenie tučných jedál a prečisťuje organizmus. Taktiež napomáha pri znižovaní hladiny alkoholu v krvi.

 

Pridaj komentár