Brokolica
Brokolica (ako karfiol, ružičkový kel a kapusta) patrí medzi hlúbovitú zeleninu. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, A, B komplexu, vitamínu H a K. Čím sú ružičky brokolice tmavšie, tým je v nej viac vitamínu C aj betakaroténu. Z minerálnych látok je tu zastúpený najmä vápnik, nevyhnutný pre zdravé kosti a železo, ktoré potrebujeme pre správne fungovanie krvného systému. Brokolica obsahuje aj selén, draslík, fosfor, horčík, síru a chróm, ktorý pomáha regulovať inzulín a krvný cukor.
Brokolica obsahuje trikrát viac vlákniny ako krajec chleba. Je v nej tiež obsiahnutý celý rad voľných aminokyselín (fenylalanín, leucín, tryptofán, treonín). Taktiež obsahuje kyselinu tartronovú a inozitol, látky, ktoré brzdia premenu glykozidov na tuky a cholesterol.
Brokolica obsahuje mnoho blahodárnych fytochemických látok napr. glukozinolátov (sulforafan), indoly, karotenoidy, fenoly, terpény, ktoré majú protinádorový účinok. Sulforafan zabíja aj baktériu Helicobacter pylori, zodpovednú za vredové choroby. Fytochemikálie si svoje vlastnosti uchovávajú bez ohľadu na spôsob spracovania, preto nezáleží na tom, či jeme brokolicu čerstvú, mrazenú alebo varenú. Dlhým varením sa znižuje iba množstvo vitamínu C, preto brokolicu pripravujeme radšej na pare alebo dusíme.
Účinky:
- má významné dietetické účinky na ľudský organizmus
- pôsobí silne protiskleroticky
- je podporným prostriedkom pri dvanástnikových vredoch, upokojuje črevá
- pomáha v prevencii rakoviny pľúc
- je jedným z najlepších zeleninových zdrojov vápnika
- detoxikuje organizmus
Je to zásadotvorná zelenina, preto by ju mali konzumovať ľudia, ktorí trpia nadbytkom žalúdočných kyselín a pálením záhy.
Stále hovorím, že na narodeniny mi namiesto čokolády kúpte radšej BROKOLICU! :-D