Už máte prezývku a heslo?Registrujte sa na tejto stránke!Zvoľte si prihlasovacie meno a zadajte váš email. Zabudli ste heslo?Vložte prezývku alebo email pre obnovenie hesla. |
Surová cibuľa má fytoncídne účinky (ničí choroboplodné zárodky Allicín zmenšuje riziko artériosklerózy a trombózy a posilňuje imunitný systém. Éterické oleje brzdia zápalové procesy a uvoľňujú hlien. Iba červené a žlté odrody obsahujú zlúčeniny, ktoré zmenšujú riziko vzniku nádorových ochorení a majú protizápalové účinky. Cibuľa však má aj ďalšie pozitívne účinky na ľudský organizmus: znižuje vysoký krvný tlak a hladinu cukru v krvi, bráni vzniku krvných zrazenín, vzhľadom na značný obsah zinku pôsobí pozitívne na stav prostaty a pomáha liečiť rôzne opuchy. |

Kukurica
Kukurica obsahuje: škrob (70%), bielkoviny (15%), tuky (10%), celulózu (5%). Kukurica obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, provitamín A (karotén) a vitamín E. Z minerálnych látok v nej prevláda fosfor, draslík, vápnik a horčík, ktorý pomáha znižovať stres.

Kukurica
Kukurica obsahuje: škrob (70%), bielkoviny (15%), tuky (10%), celulózu (5%). Kukurica obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, provitamín A (karotén) a vitamín E. Z minerálnych látok v nej prevláda fosfor, draslík, vápnik a horčík, ktorý pomáha znižovať stres.

Cvikla
Cvikla (červená repa) obsahuje predovšetkým železo, ktorého výskyt je spomedzi ostatných potravín mimoriadne vysoký. Z minerálnych látok sú to potom ďalej zinok, meď, kremík, draslík, vápnik, jód a horčík. Tieto zlepšujú kvalitu pleti, nechtov, vlasov a výrazne pomocou nich bojujete

Cvikla
Cvikla (červená repa) obsahuje predovšetkým železo, ktorého výskyt je spomedzi ostatných potravín mimoriadne vysoký. Z minerálnych látok sú to potom ďalej zinok, meď, kremík, draslík, vápnik, jód a horčík. Tieto zlepšujú kvalitu pleti, nechtov, vlasov a výrazne pomocou nich bojujete

Dula
Dula obsahuje množstvo pektínu, kyseliny, slizy, asi 10 % cukrov (najmä fruktózu), silice, triesloviny, provitamín A, vitamín C, B, ďalej minerálne látky – draslík, vápnik, železo, meď, fosfor a zinok. Sušené plody sa používajú pri žalúdočných problémoch, bolestiach hrdla, pri

Dula
Dula obsahuje množstvo pektínu, kyseliny, slizy, asi 10 % cukrov (najmä fruktózu), silice, triesloviny, provitamín A, vitamín C, B, ďalej minerálne látky – draslík, vápnik, železo, meď, fosfor a zinok. Sušené plody sa používajú pri žalúdočných problémoch, bolestiach hrdla, pri

Uhorka
Uhorka obsahuje až 96 percent vody, preto je ideálnou potravinou, ktorá vaše telo udrží hydratované. Nachádza sa v nej komplex vitamínov B, vitamín C, A, ale aj síra, mangán, fosfor, vápnik, draslík a bór. Ten je dôležitý na správny vývoj kostí a kĺbovej

Uhorka
Uhorka obsahuje až 96 percent vody, preto je ideálnou potravinou, ktorá vaše telo udrží hydratované. Nachádza sa v nej komplex vitamínov B, vitamín C, A, ale aj síra, mangán, fosfor, vápnik, draslík a bór. Ten je dôležitý na správny vývoj kostí a kĺbovej

Paradajky
Paradajky pochádzajú z Južnej Ameriky z oblasti Ánd. Paradajka obsahuje A, B, E a C vitamín, ktorý je tu zastúpený v takom množstve, že vám stačí zjesť jednu väčšiu paradajku, aby ste pokryli jeho odporúčanú dennú dávku. Z minerálov je

Paradajky
Paradajky pochádzajú z Južnej Ameriky z oblasti Ánd. Paradajka obsahuje A, B, E a C vitamín, ktorý je tu zastúpený v takom množstve, že vám stačí zjesť jednu väčšiu paradajku, aby ste pokryli jeho odporúčanú dennú dávku. Z minerálov je

Brokolica
Brokolica (ako karfiol, ružičkový kel a kapusta) patrí medzi hlúbovitú zeleninu. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, A, B komplexu, vitamínu H a K. Čím sú ružičky brokolice tmavšie, tým je v nej viac vitamínu C aj betakaroténu. Z minerálnych látok je

Brokolica
Brokolica (ako karfiol, ružičkový kel a kapusta) patrí medzi hlúbovitú zeleninu. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, A, B komplexu, vitamínu H a K. Čím sú ružičky brokolice tmavšie, tým je v nej viac vitamínu C aj betakaroténu. Z minerálnych látok je

Šošovica
Šošovica pochádza zo Stredného východu a bola súčasťou stravy lovcov už 8 000 rokov pred n. l. Šošovica je bohatým zdrojom vápnika, železa, selénu, fosforu, zinku, vitamínov B1, B2, B6. Obsahuje sedem krát viac železa ako špenát.

Šošovica
Šošovica pochádza zo Stredného východu a bola súčasťou stravy lovcov už 8 000 rokov pred n. l. Šošovica je bohatým zdrojom vápnika, železa, selénu, fosforu, zinku, vitamínov B1, B2, B6. Obsahuje sedem krát viac železa ako špenát.

Baklažán
Baklažán je chudobný na bielkoviny a neobsahuje skoro žiadny tuk. Obsahuje predovšetkým mangán, molybdén, draslík, meď, síru a vápnik. Z vitamínov je to vitamín K, B1, B3, B6, B9 a vitamín C. Funkcie: diuretikum, zvyšuje produkciu moču, pomáha pri fungovaní

Baklažán
Baklažán je chudobný na bielkoviny a neobsahuje skoro žiadny tuk. Obsahuje predovšetkým mangán, molybdén, draslík, meď, síru a vápnik. Z vitamínov je to vitamín K, B1, B3, B6, B9 a vitamín C. Funkcie: diuretikum, zvyšuje produkciu moču, pomáha pri fungovaní

Čaj
Čaj sa získava spracovaním listov z čajovníka (Camellia sinensis). Nápoje vyrobené z inej rastliny ako čajovníka nie sú čaje. Spôsob spracovania (zelený, čierny, biely) a oblasť (japonský, čínsky, indický) určujú druh čaju. Čaj obsahuje polyfenoly, kofeín (theín) 5%, teofylín, teobromín,

Čaj
Čaj sa získava spracovaním listov z čajovníka (Camellia sinensis). Nápoje vyrobené z inej rastliny ako čajovníka nie sú čaje. Spôsob spracovania (zelený, čierny, biely) a oblasť (japonský, čínsky, indický) určujú druh čaju. Čaj obsahuje polyfenoly, kofeín (theín) 5%, teofylín, teobromín,

Sója
Sója je strukovina, ktorá viac ako 2 000 rokov predstavuje spolu s ryžou základnú výživu národov východnej a juhovýchodnej Ázie. Vyniká predovšetkým jej vysokou výživovou hodnotou, chemickým zložením a priaznivými účinkami. Sója je zdrojom kvalitných bielkovín (obsahuje 40% bielkovín podobného zloženia

Sója
Sója je strukovina, ktorá viac ako 2 000 rokov predstavuje spolu s ryžou základnú výživu národov východnej a juhovýchodnej Ázie. Vyniká predovšetkým jej vysokou výživovou hodnotou, chemickým zložením a priaznivými účinkami. Sója je zdrojom kvalitných bielkovín (obsahuje 40% bielkovín podobného zloženia