Cesnak
Cesnak pochádza so Sibíri, ale vo veľkom sa používal aj v Egypte. Obsahuje vitamíny B1, B2, C, K, pyridoxín a kyselinu listovú. Okrem toho aj množstvo ďalších dôležitých látok, napríklad horčík, fosfor, železo, zinok, jód, draslík, sodík, vápnik. Vďaka nim dokáže cesnak potlačiť aj tvorbu cholesterolu pečeni a zároveň znížiť jeho škodlivú hladinu v krvi.
Za liečebné účinky cesnaku sú zodpovedné najmä sírne zlúčeniny, najmä alicín, ktoré zároveň zapríčiňujú typický cesnakový zápach. Alicín, vzniká premenou sírnych aminokyselín pri mechanickom poškodení strúčika cesnaku, potláča rast a bujnenie niektorých baktérií – poradí si napríklad so stafylokokmi alebo salmonelou. Alicín tiež blokuje enzýmy, ktoré infekčným organizmom a parazitom dodávajú schopnosť napádať a poškodzovať tkanivá.
Účinky:
- má silné protiparazitické, protipliesňové, protikvasinkové a antibakteriálne účinky
- pomáha pri rozpúšťaní tukov
- znižuje cholesterol a krvný tlak
- pôsobí protinádorovo
- zvyšuje potenciu a libido
- je účinný antioxidant a posilňuje imunitu
- podporuje vylučovanie škodlivých látok z tela
- znižuje zrážanlivosť krvi a urýchľuje rozpúšťanie krvných zrazenín
- zlepšuje prekrvenie mozgu, a tým aj proces myslenia a pamäti
- znižuje hladinu cukru v krvi.
- pomáha pri liečení akné – surový cesnak baktérie zredukuje alebo úplne zničí
Najlepšie je jesť cesnak surový a domáci (nie z Číny). Varom sa znižuje vysoký obsah vitamínu C a zastavením enzymatickej premeny alicínu sa zmenšuje aj antiseptický účinok.