Cesnak

Cesnak pochádza so Sibíri, ale vo veľkom sa používal aj v Egypte.  Obsahuje vitamíny B1, B2, C, K, pyridoxín a kyselinu listovú. Okrem toho aj množstvo ďalších dôležitých látok, napríklad horčík, fosfor, železo, zinok, jód, draslík, sodík, vápnik. Vďaka nim dokáže cesnak potlačiť aj tvorbu cholesterolu pečeni a zároveň znížiť jeho škodlivú hladinu v krvi.

Za  liečebné účinky cesnaku sú zodpovedné najmä sírne zlúčeniny, najmä alicín, ktoré zároveň zapríčiňujú typický cesnakový zápach. Alicín, vzniká premenou sírnych aminokyselín pri mechanickom poškodení strúčika cesnaku, potláča rast a bujnenie niektorých baktérií – poradí si napríklad so stafylokokmi alebo salmonelou. Alicín tiež blokuje enzýmy, ktoré infekčným organizmom a parazitom dodávajú schopnosť napádať a poškodzovať tkanivá.Cesnak

Účinky:

  • má silné protiparazitické, protipliesňové, protikvasinkové a antibakteriálne účinky
  • pomáha pri rozpúšťaní tukov
  • znižuje cholesterol a krvný tlak
  • pôsobí protinádorovo
  • zvyšuje potenciu a libido
  • je účinný antioxidant a posilňuje imunitu
  • podporuje vylučovanie škodlivých látok z tela
  • znižuje zrážanlivosť krvi a urýchľuje rozpúšťanie krvných zrazenín
  • zlepšuje prekrvenie mozgu, a tým aj proces myslenia a pamäti
  • znižuje hladinu cukru v krvi.
  • pomáha pri liečení akné – surový cesnak baktérie zredukuje alebo úplne zničí

Najlepšie je jesť cesnak surový a domáci (nie z Číny).  Varom sa znižuje vysoký obsah vitamínu C a zastavením enzymatickej premeny alicínu sa zmenšuje aj antiseptický účinok.

Pridaj komentár