Kukurica
Kukurica obsahuje: škrob (70%), bielkoviny (15%), tuky (10%), celulózu (5%). Kukurica obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, provitamín A (karotén) a vitamín E. Z minerálnych látok v nej prevláda fosfor, draslík, vápnik a horčík, ktorý pomáha znižovať stres. Zo stopových prvkov stojí za povšimnutie mangán, meď, nikel, molybdén, jód, selén a nechýba ani železo a zinok. Okrem toho obsahuje aj saponíny, flavóny a allantoín.
Vitamín B1 je využívaný mozgom na produkciu acetylcholínu. Ten je spolu s ďalšími látkami zodpovedný za uchovanie dobrej pamäte aj koncentrácie, pomáha rozvíjať fantáziu a kreativitu. Jeho nedostatok môže zapríčiniť apatiu, depresiu, dezorientáciu či zábudlivosť.
Kukurica neobsahuje lepok, preto je vhodná pre celiatikov.
Účinky:
- chráni sietnicu a prispieva k tomu, aby sa zachovala zraková schopnosť
- ochraňuje telo proti vstupu voľných radikálov
- znižuje riziko výskytu rakoviny, infarktu a mŕtvice
- má močopudný účinok
- pomáha efektívne pri napuchnutí nôh, ktoré býva spôsobené zadržovaním vody v tele.