Pohánka

Pohánka je veľmi hodnotnou súčasťou ľudskej výživy. Pohánka obsahuje 12-15 % bielkovín, priaznivé je aj zloženie aminokyselín.

Obsahuje bioflavonoidy, je dôležitým zdrojom zinku, medi, selénu, mangánu a iných stopových prvkov. Z vitamínov sú v plodoch pohánky zastúpené predovšetkým vitamíny B1 (tiamín), B2 (riboflavín), niacín, E a C.

Rutín (vitamín P), ktorý pôsobí blahodarne na cievy, cholín, ktorý pomáha pri odbúravaní nahromadeného tuku v pečeni. Veľký obsah rutínu je aj v pohánkových šupkách, ktoré sa používajú na prípravu čaju, odvarov, alebo ako náplň do vankúšov. PohánkaNeobsahuje lepok, preto je vhodná pre ľudí trpiacich celiakiou a doporučuje sa pri ochoreniach tráviaceho ústrojenstva. Pohánka sa využíva aj pri liečbe hemoroidov, kŕčových žíl, popraskaných ciev a pod., vyznačuje sa liečebnými účinkami, predovšetkým pre obsah rutínu, ktorý má priaznivý vplyv na srdce a cievy, pečeň, tráviace orgány, posilňuje imunitný systém, zvyšuje pružnosť cievnych stien, reguluje krvnú zrážanlivosť a obsah cholesterolu v krvi.

Olejnatosť semien pohánky sa pohybuje v rozmedzí 1,5 – 3,7%, pričom najvyšší obsah tuku sa nachádza v klíčku. Zo zdravotného hľadiska je dôležitý vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín. Najväčší podiel pripadá na esenciálnu kyselinu linolovú (37 – 48%), ktorá sa spoločne s kyselinou linolenovou (1,9 – 2,8%) podieľa na znižovaní hladiny krvného cholesterolu a prevencii proti ateroskleróze. Pohánka a je produkty obsahujú 3,4 – 5,2 % celkovej vlákniny, pričom asi 20 – 30 % je rozpustných .

Pridaj komentár