Ryža

Ryža je bohatá na škrob, obsahuje menšie množstvo bielkovín, ale ich biologická hodnota  je veľmi vysoká. Ryža obsahuje jednoduché aj zložené sacharidy. Jednoduché sacharidy zahŕňajú glukózu, fruktózu a laktózu. Zo zložených sacharidov je to škrob (85% hmotnosti ryžového zrna). Ryža má nízky obsah tukov, neobsahuje cholesterol. Kyselina linolová, ktorú si telo nevie samo syntetizovať,  tvorí až 30% z celkového množstva tukov v ryži.

Ryža obsahuje  vitamíny skupiny B: vitamín B1 (tiamín), vitamín B2 (riboflavín), vitamín B3 (niacín) a vitamín B6 (pyridoxín). Z vitamínov, ktoré sú rozpustné v tukoch, sa v ryži nachádza vitamín A a vitamín E.

Minerálne látky sú v ryži bohato zastúpené. Obsahuje veľa draslíka a má nízky obsah sodíka. Ďalej v nej je zinok, vápnik, železo, horčík, mangán, fosfor, kobalt, selén a fluór.

Obsah jednotlivých látok závisí aj od druhu ryže.Biela a hnedá ryža

Hnedá ryža (nebrúsená, natural) obsahuje v porovnaní s bielou ryžou väčšie množstvo vitamínov a minerálnych látok. Obsahuje viac bielkovín, vápnika, fosforu, tiamínu, niacínu, aj vitamínu E. Najvýznamnejšou výhodou hnedej ryže v porovnaní s bielou ryžou je výrazne vyšší obsah vlákniny. Aj keď hnedá ryža obsahuje viac tukov ako biela, oleje pochádzajúce z hnedej ryže patria medzi zdravé tuky.
Hnedá ryža sa varí dlhšie ako biela ryža. Je to spôsobené vrstvou ochrannou vrstvou zrna, ktorá narozdiel od bielej ryže nie je zbrúsená.

Pridaj komentár