Ryža
Ryža je bohatá na škrob, obsahuje menšie množstvo bielkovín, ale ich biologická hodnota je veľmi vysoká. Ryža obsahuje jednoduché aj zložené sacharidy. Jednoduché sacharidy zahŕňajú glukózu, fruktózu a laktózu. Zo zložených sacharidov je to škrob (85% hmotnosti ryžového zrna). Ryža má nízky obsah tukov, neobsahuje cholesterol. Kyselina linolová, ktorú si telo nevie samo syntetizovať, tvorí až 30% z celkového množstva tukov v ryži.
Ryža obsahuje vitamíny skupiny B: vitamín B1 (tiamín), vitamín B2 (riboflavín), vitamín B3 (niacín) a vitamín B6 (pyridoxín). Z vitamínov, ktoré sú rozpustné v tukoch, sa v ryži nachádza vitamín A a vitamín E.
Minerálne látky sú v ryži bohato zastúpené. Obsahuje veľa draslíka a má nízky obsah sodíka. Ďalej v nej je zinok, vápnik, železo, horčík, mangán, fosfor, kobalt, selén a fluór.
Obsah jednotlivých látok závisí aj od druhu ryže.
Hnedá ryža (nebrúsená, natural) obsahuje v porovnaní s bielou ryžou väčšie množstvo vitamínov a minerálnych látok. Obsahuje viac bielkovín, vápnika, fosforu, tiamínu, niacínu, aj vitamínu E. Najvýznamnejšou výhodou hnedej ryže v porovnaní s bielou ryžou je výrazne vyšší obsah vlákniny. Aj keď hnedá ryža obsahuje viac tukov ako biela, oleje pochádzajúce z hnedej ryže patria medzi zdravé tuky.
Hnedá ryža sa varí dlhšie ako biela ryža. Je to spôsobené vrstvou ochrannou vrstvou zrna, ktorá narozdiel od bielej ryže nie je zbrúsená.