Proso

ProsoProso (Panicum miliaceum L.) je z obilnín je najbohatšie na minerálne látky. Proso bolo jednou z hlavných obilnín Slovanov, ktorí ho konzumovali v podobe výživných kaší, placiek a polievok. Má vysoký obsah fluóru a kyseliny kremičitej, obsahuje aj horčík, draslík, fosfor a železo. Proso neobsahuje lepok, obsahuje veľa leucínu, izoleucínu, fenylalanínu, valínu. Obsah minerálnych látok a vitamínov v semenách prosa je všeobecne vyšší ako u pšenice, kukurice či ryže a prevažujú v nich nenasýtené mastné kyseliny.Odporúča sa pri málokrvnosti, rekonvalescencii, vyčerpanosti a na prečistenie organizmu. Fluór a kyselina kremičitá spevňujú pokožku, vlasy, kosti, nechty a zuby. Je veľmi ľahko stráviteľné.

Najčastejšie je konzumované pšeno sa získava sa odstránením plevy zo zrna prosa. Obsahové látky majú priaznivý pomer bielkovín (12 %), tukov (4 %) a sacharidov (68 %). Tento pomer sa približuje k odporúčanému pomeru živín. Dôležitá je neprítomnosť lepku, preto sa odporúča pri bezlepkovej diéte. Je dobre stráviteľné, výživné a veľmi chutné, naviac je významným zdrojom vitamínov (napr. B1, B2). Výnimočný je predovšetkým obsah železa. Svojou nutričnou hodnotou sa vyrovná ovseným vločkám. Používa sa napr. do nátierok, závarok do polievok alebo pri príprave jedál z mletého mäsa.

Pridaj komentár