Moruše

Moruše

Moruše (Morus alba alebo Morus nigra) majú osviežujúcu, príjemnú sladkokyslú chuť, obsahujú cenné látky a vitamíny.  Obsahujú 8% cukrov, ďalej organické kyseliny, vitamín C, minerálne a bioaktívne látky s protizápalovými a dezinfekčnými účinkami horných dýchacích ciest. Moruše sú bohaté na železo, ktoré je nevyhnutné pre udrženie zdravého počtu červených krvinek a na prevenciu chudokrvnosti. Plody…

Pohánka

Pohánka

Pohánka je veľmi hodnotnou súčasťou ľudskej výživy. Pohánka obsahuje 12-15 % bielkovín, priaznivé je aj zloženie aminokyselín. Obsahuje bioflavonoidy, je dôležitým zdrojom zinku, medi, selénu, mangánu a iných stopových prvkov. Z vitamínov sú v plodoch pohánky zastúpené predovšetkým vitamíny B1 (tiamín), B2 (riboflavín), niacín, E a C. Rutín (vitamín P), ktorý pôsobí blahodarne na cievy,…

Čučoriedky

Čučoriedky

Čučoriedky, ktoré sa považujú za najzdravšie ovocie na svete, sú plodmi kríkaVaccinium myrtillus. Plody obsahujú aj organické kyseliny, pektíny, cukry, provitamín A a vitamín B, najmä tiamín, vitamín C, vápnik, draslik, horčík a fosfor. Pre obsah trieslovín sa používajú proti hnačke a pri liečbe hemoroidov. Obsahujú aj dve termostabilné protibakteriálne látky rozpustné vo vode, ktoré…

Vajcia

Vajcia

Slepačie vajce pozostáva z cca 75% vody, 12% bielkovín a 11% tukov. Okrem toho sú vajcia významným zdrojom vitamínov A, E, D a K,  a celého radu vitamínov skupiny B.  Z minerálnych látok je to najmä selén, zinok, horčík, fosfor, železo. V škrupine sa nachádza vápnik. O cholesterole nachádzajúcom sa v žĺtku, a stále sa…

Draslík

Draslík

Draslík je na rozdiel od sodíka v tele uložený prevažne vnútri buniek a je potrebný pre mnohé biochemické procesy. Nedostatok draslíka poškodzuje nervovú činnosť a srdce. Draslík je tretím najčastejším minerálom v ľudskom tele – po vápniku a fosfore. Takmer všetok draslík je obsiahnutý vo vnútri buniek. Naše telo potrebuje pomerne veľké množstvo draslíka, ale…

Lecitín

Lecitín je prírodná látka. Nachádza sa v potravinách rastlinného pôvodu, ako je napríklad sója. Lecitín je zložených z kyseliny fosforečenej, cholínu, mastných kyselín, glycerolu, glykolipidov, triglyceridov a fosfolipidov. Lecitín má vynikajúce účinky na znižovanie hladiny cholesterolu, keďže cholesterol a ostatné tuky premieňa na látky rozpustné vo vode, čo umožňuje ich ľahšie vylúčenie z organizmu. Prečisťuje…

Antokyány

Antokyány sú flavónoidné látky, nositelia farebnosti ovocia a zeleniny. V prírode sa vyskytujú vo forme glykozidov. Každý rastlinný druh obsahuje charakteristické antokyánové farbivá. Antokyány urýchľujú hojenie rán a výrazne zmenšujú podiel poškodeného tkaniva. Dôležitú úlohu zohrávajú pri odbúravaní tukov a pacientov s ischemickou chorobou srdca chránia pred anginou pectoris. Majú ochranný účinok proti poškodeniu ciev…

Rakytník rešetliakový

Rakytník

Rakytník rešetliakový  (Hippophae rhamnoides) je liečivá rastlina, ktorej plody sú výdatným zdrojom vitamínu E – najviac zo všetkých rastlinných plodov, C (jediná oranžová bobuľka obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu C!) , F, P a betakaroténu – provitamínu A, skupiny vitamínov B (B1, B2, B6,), nenasýtených mastných kyselín. Účinnou zložkou sú flavonoidy a prítomná je cenná…

Koniec obsahu

Koniec obsahu