Soľ

SoľSoľ, alebo chlorid sodný, sa prirodzene nachádza v každej potravine a používa sa na konzerváciu a ochutenie jedla. Soľ je nevyhnutná pre život a zdravie. Podľa hrubého odhadu sa v 2,5 g soli nachádza 1 g sodíka.

Sodík a chlór pomáhajú regulovať krvný tlak, kontrolovať rovnováhu tekutín a udržať dobrý stav svalovej a nervovej sústavy. Uľahčujú tiež vstrebávanie živín ako napríklad glukózy a aminokyselín. Vysoký krvný tlak, rizikový faktor kardiovaskulárnych ochorení a mozgových príhod, súvisí s vysokým príjmom sodíka a nízkym príjmom draslíka. Aj keď je pre naše zdravie priveľa soli nebezpečné, soľ má aj svoje pozitívne stránky a pôsobí ako antidepresívum.

Priemerný príjem sodíka sa pohybuje od 2 do 6 g/deň. Zdravému dospelému jedincovi postačuje príjem menej ako 0,5 g. Zvýšené požiadavky sú v období väčších strát, napríklad počas menštruácie, dojčenia alebo intenzívnejšieho potenia.

Priveľa soli v potrave zvyšuje krvný tlak, čím sa zvyšuje riziko mŕtvice a infarktu.

Pridaj komentár