Sodík
Funkcie sodíka v organizme:
– reguluje osmotický tlak v tekutinách
– udržiava objem mimobunkovej tekutiny
– reguluje pH v tekutinách
– napomáha tvorbe HCl v sliznici žalúdka
– neutralizuje tráveninu v tenkom čreve
– umožňuje prenos nervových vzruchov a prácu svalov
– upravuje dráždivosť svalov
Väčšinu prijímaného sodíka tvorí chlorid sodný NaCl – kuchynská soľ. Soľ je veľmi potrebná pre ľudské telo, ale dôležitá je aj jej kvalita, predovšetkým jej úprava. Soliť je potrebné vždy podľa stavu organizmu a situácie. Norma soli je 5 až 15 gramov denne. Pri vysokom krvnom tlaku len 1 gram denne. V lete pri značnom potení je potreba soli väčšia, rovnako aj pri vysokom fyzickom zaťažení.
Príznaky nedostatku:
nechutenstvo, úbytok na váhe, pokles syntézy bielkovín a tukov, poruchy vodného režimu v tele, únava, bolesti hlavy, depresie, svalové kŕče, poruchy schopnosti jasne myslieť a v lete nebezpečenstvo úpalu
Príznaky nadbytku:
vysoký krvný tlak, choroby obličiek, žalúdočné problémy
Zdroje:
kuchynská soľ, chlieb, hrach, mäso rýb – hlavne tuniak, syry, maslo, mrkva, červená repa, kukuričné plátky, špenát, hovädzie mäso
úžasný článok, pomohol mi pri domácej úlohe :)