Omega-3 mastné kyseliny
Omega-3 (n-3) mastné kyseliny sú esenciálne, tj. telo si ich nedokáže vytvoriť samo. Tieto majú priaznivý vplyv na znižovanie hladiny krvných tukov (napr. cholesterolu), pôsobia protizápalovo, znižujú krvný tlak a majú mierný protizrážanlivý účinok, takže redukujú riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Omega-3 mastné kyseliny miernia migrénu, lupienku, artritídu a zlepšujú kvalitu pleti, vlasov a nechtov. Ich užívanie sa odporúča aj tehotným ženám či diabetikom.
Omega-3 mastné kyseliny môžu pochádzať aj z rastlinných zdrojov (kyselina alfa-linolenová, ktorá je bohato zastúpená napr. v ľanovom oleji – 55% podiel, ale aj v vlašských orechoch – 11% podiel), v ktorých nie je sprevádzaná obávaným cholesterolom. Tento blahodárny účinok ešte zosiluje kyselina listová zo skupiny vitamínov B. Kombinácia rybieho tuku, kyseliny listovej a vitamínov B6 a B12 vo výžive sa ukazuje ako veľmi účinná z hľadiska prevencie infarktu.
Zdroje:
tučné morské ryby ako losos, makrela, treska, sardinka, ľan, orechy
(nie však tuniak ani sladkovodná šťuka)