Figy

Figy

Figy sú plodmi Figovníka obyčajného (Ficus carica). Z výživového i zdravotného hľadiska sú figy zaujímavé širokou škálou významných obsahových látok. Sú takpovediac energetickou bombou, ktorej sacharidová energia je sprevádzaná množstvom dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších zaujímavých látok. Čerstvá figa obsahuje až 82 % vody, 12-23 % cukrov, prevažne glukózu a fruktózu, 1,4 % bielkovín, 0,2…

Višne

Višne

Višne sú dobrým zdrojom draslíka; ten pomáha udržovať pravidelný rytmus srdca a zdravú pokožku. Naviac obsahujú nezanedbatelné množstvo vitamínu C . Višne pomáhajú aj pri liečení porúch pamäte. Vedci zistili, že višňa je úspešná aj pri zápalových procesoch a zmierňuje bolesti pri artritíde. Pohár višňovej šťavy je ekvivalentom 0,3 gramu aspirínu a pohár mrazených višní…

Broskyne

Broskyne

Broskyne obsahujú okolo 80 % vody, 6 až 15 % sacharidov, aminokyseliny, vitamín C, vitamíny skupiny B, betakarotén, kyselinu listovú, vápnik, horčík, sodík, zinok, fosfor, draslík a železo. Žltá, oranžová a červená farba broskýň naznačuje vysoký obsah karoténov. Karótény majú významnú ochrannú funkciu aj v ľudskom organizme. Broskyne používajú proti kašľu, uvoľňujú zápchu a pomáhajú…

Marhule

Marhule

Marhule obsahujú: 80 % vody, 12 % sacharidov, vitamín C, aminokyseliny, vitamíny skupiny B, betakarotén, vápnik, horčík, fosfor, draslík, železo, síru, kremík, mangán a meď. Posilňujú vlasy, nechty aj pokožku, sú výborným zdrojom železa a ďalších prvkov, napríklad kremíka a draslíka, takže zabraňujú chudokrvnosti aj únave. Z vitamínov je dôležitý obsah provitamínu A, ktorý je…

Hrušky

Hrušky

Hrušky sú bohaté na vitamín A, vitamín C, E, draslík a meď. Nezanedbateľný je aj výskyt vitamínu B, a to hlavne pod šupkou. Hrušky obsahujú okrem vitamínov najmä vápnik, fosfor a ľahko stráviteľné cukry. Majú antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok. Hrušky patria medze najmenej alergenické zo všetkých ovocí. Práve pre toto sa niekedy používala ich…

Granátové jablko

Granátové jablko

Granátové jablká obsahujú približne 77% vody, vitamíny B, C, E a množstvo sodíka. Okrem toho obsahuje aj kyselinu listovú a pyridoxín. Zaujímavý je pomerne vysoký obsah medi, ktorá je dôležitá pre tvorbu červených krviniek. Vysoký obsah draslíka je výhodný pri artériovej hypertenzii. Taníny svojím sťahujúcim a protizápalovým účinkom pôsobia hojivo na podráždený tráviaci systém. Najsilnejšie…

Karambola

Karambola

Karamboly (Averrhoa carambola) majú veľmi osviežujúcu, kyslejšiu chuť, pripomínajúcu zelené odrody jabĺk. Plody sú bohaté na vitamíny C, B1 a B2, ďalej obsahujú množstvo vápnika , horčíka a železa. Najzákladnejšia výživová hodnota karamboly spočíva v pomerne dobrom obsahu vitamínu C, 100 g dužiny ho obsahuje asi 35 mg. Posilňujú kosti a imunitný systém. Keďže majú…

Liči

Liči

Liči (Litchi chinensis) majú vysoký obsah vody – asi 80%. Aromatické a príjemne osviežujúce plody ďalej poskytujú asi 1-3% bielkovín, 1.5% tuku, asi 18% sacharidov, vlákninu a kyseliny. Liči patria medzi vynikajúce zásobárne vitamínu C: 83 mg na 100g hmotnosti. Okrem toho sú priemerným zdrojom riboflavinu a fosforu. Obsahujú tiež niacín, thiamín, provitamín A a…

Hrozno

Hrozno

Hrozno obsahuje draslík, kyselinu listovú, vitamín C, E a vitamíny B. Je tiež plné antioxidantov. Šupky sú vynikajúce na zlepšenie trávenia, zároveň je hrozno zdravé aj pre srdce a prečistenie organizmu. Červené a tmavomodré odrody hrozna v porovnaní so zelenými obsahujú množstvo látok, ktoré chránia ľudské telo pred srdcovými a inými ochoreniami. Vitamín C vo…

Vitamín K

Vitamín K

Vitamín K (metylnaftochinon, koagulačný vitamín) – upravuje zrážanlivosť krvi, umožňuje tvorbu protrombínu v pečeni, čím zabraňuje vykrvácaniu. Podporuje správnu funkciu pečene a dlhovekosť. Preventívne pôsobí proti rednutiu kostí (osteoporóze). Vitamín K sa varením nestráca, ale fritovanie a vyprážanie ochudobňuje potraviny o vitamín K. Nedostatok: Nedostatok tohoto dôležitého vitamínu sa prejavuje krvácaním ďasien či dlhším krvácaním…

Koniec obsahu

Koniec obsahu