Vitamín D

Vitamín D

Vitamín D (kalciferol) – spevňuje kosti pretože podporuje ukladanie vápnika a horčíka v kostiach. Tvorí sa ožiarením pokožky ÚV lúčmi. To znamená, že ho môžme ľahko získať, keď vyjdeme na slnko. Nedostatok spôsobuje zakrivenie chrbtice najmä v mladom organizme. Zdroje: rybí tuk (predovšetkým makrela a tuniak), slnko, žĺtky, mlieko a maslo,

Vitamín A

Vitamín A

Vitamín A je rozpustný v tukoch. K jeho vstrebaniu z tráviacej trubice sú nevyhnutné tuky a minerály. Vyskytuje sa v dvoch formách: jedna je aktívna, ktorá sa volá retinol (nachadzá sa v potravinách zvieracieho pôvodu), druhou je provitamín A, ktorý poznáte ako karotén (môžeme ho nájsť v potravinách rastlinného aj živočíšneho pôvodu). Telo by bez…

Vitamín E

Vitamín E

Vitamín E (tokoferol) sa považuje za účinný antioxidant. Ovplyvňuje tvorbu červených krvinek, zúčastňuje sa obnovy a rastu svalovej hmoty a ďalších tkanív. Je dôležitý pre prevenciu samovoľných potratov, má účinok na plodnosť a potenciu. Podporuje činnosť pohlavných žliaz. Spomaľuje proces starnutia buniek a tkanív preto sa pridáva do kozmetických prípravkov, ďalej má močopudné účinky čím…

Ovos a ovsené vločky

Ovos a ovsené vločky

Ovos a ovsené vločky majú z obilnín najvyšší podiel tukov a bielkovín. Obsahujú vitamíny skupiny B, vitamín E, jód, selén, železo, horčík, fenolové kyseliny, minerálne látky, stopové prvky a vlákninu. Podporujú metabolizmus, stabilitu glykémie, a sexuálny apetít. Znižujú koncentráciu LDL (tzv. zlého) cholesterolu, znižujú vysoký krvný tlak, pôsobia preventívne proti rakovine. Vysoký obsah jódu priaznivo…

Zelenina

Zelenina sú jedlé časti kultúrnych rastlín, ktoré sa používajú v čerstvom stave, alebo po kuchynskej úprave. Jej chemické zloženie závisí od druhu, zrelosti, pôdy a klimatických podmienok. Zelenina je ochrannou potravinou – je veľmi dôležitá pre náš organizmus. Je nevyhnutnou súčasťou našej stravy pre obsah vitamínov, minerálnych látok a vody (60-90%). V porovnaní s ovocím…

Pšenica

Pšenica

Pšenica siata (Triticum aestivum) je najdôležitejšia chlebová obilnina s vysokým podielom bielkovín a kvalitného lepku. Celé zrno obsahuje mnoho vitamínov (skupina B, najmä thiamin) a minerálnych látok (vápnik, železo, fosfor), najmä v obalovej vrstve a klíčku. Klíčky sú zdrojom biologicky vysoko hodnotných látok a obsahujú všetky vitamíny skupiny B, vitamíny A, C, D a E….

Pšenica špaldová

Pšenica špaldová

Zrno špaldy obsahuje 60% sacharidov, 16% bielkovín, cca. 2% tukov, 2% minerálnych látok a skoro 2% vlákniny. Bielkoviny majú vyššie zastúpenie esenciálnych aminokyselín, najmä fenylalanín a tryptofán. Cení sa jej ľahká stráviteľnosť, jemne oriešková chuť, vysoká nutričná hodnota – vysoký obsah vlákniny a sacharidov, vitamínov (najmä thiamínu B1, riboflavínu B2, niacínu), minerálnych látok (vyšší obsah…

Vitamín B17

Vitamín B17

Vitamín B17 alebo amygdalín je glykozid, ktorý bol oddelený z marhuľových kôstok. Tento vitamín je čoraz častejšie označovaný ako úspešný liek proti rakovine. Ako funguje vitamín B17 Molekula vitamínu B17 je tvorená dvoma molekulami glukózy, jednou molekulou kyanidu a jednou molekulou benzaldehydu. Molekuly kyanidu a benzaldehydu pôsobia bežne ako veľmi prudké jedy, no v zlúčení…

Vitamín B15

Vitamín B15

Vitamín B15 aktivuje tkanivové dýchanie, šetrí kyslík, najmä v tiesňových situáciách, akými sú znížený tlak, poruchy dýchania, mimoriadna svalová námaha. Medzi kladné účinky tiež patrí, že zvyšuje obsah glykogénu (živočíšneho škrobu) v pečeni a v svaloch. Ako lipotropná látka tiež bráni ukladaniu tukov v pečeni a chráni pečeň pred cirhózou. Podobne ako vitamíny A ,C…

Vitamín B12

Vitamín B12

Vitamín B12 je nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek a fungovanie centrálneho nervového systému. Vitamín B12 má kľúčový význam v biosyntéze nukleových kyselín, tvorbe orgánov a genetických informácií, je nutný na tvorbu dopamínu, noradrenalínu, serotonínu. Je nevyhnutný pre zdravý nervový systém a duševné zdravie. Chráni nás pred sklerózou multiplex a Alzheimerovou chorobou. Je tiež potrebný na…

Koniec obsahu

Koniec obsahu